Csenge

2013.10.08.

Jó napot kívánok.Adamasky Ferenc Arthur vagyok és 13 éves Csenge nevű kutyámnak emlődaganata van egy kb. dió nagyságú.Az volna a kérdésem hogy érdemes e műttetni.Eddig minden ismerősöm azt mondta hogy már nem érdemes mert túl öreg és több mint valószínű hogy nem ébredne fel az altatásból.ebben kérnék tanácsot.Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy igaza lesz ismerőseinek, vannak altatási balesetek, akár idős, akár fiatal egy állat, vagy urambocsá ember. Viszont ez nem törvényszerű, ahogy az sem, hogy egy idősebb kutya szervei nagyon elhasználódtak és nem bírja az altatást, ugyanúgy, ahogy idős, akár 80 év felett idős emberek is remekül altatahatóak.

Egy műtét kockázata életkor alapján nem mérhető fel, csak kiegésztő vizsgálatokkal. Vérvizsgálatot végzünk, amiből a vese, máj állapota, az állat általános egészségi állapota felmérhető, készítünk tüdőröntgent, hogy kiderüljön vannak-e tüdő áttétek (ide adnak leggyakrabban áttétet az emlődaganatok), majd nagyon kíméletes módon, embergyógyászatban is használt altatógázokkal altatjuk az állatot.( A műtétkről ovashat bővebben, ha IDE KATTINT!)

Egyetlen dió nagyságú emlődaganat egyáltalán nem tartozik a súlyos esetek közé, ha a vérlabor, röntgen, fizikális vizsgálatok azt mutatják, minden rendben van, akkor még jó pár évig boldogan élhet a kutya.

Azt is el kell mondanom, hogy ha sokáig nem nyúlnak az emlődaganatokhoz, azok áttétet képezhetnek a tüdőbe, csontokba, más emlőkben is megjelennek, kifekélyesedhetnek, és ha ilyenkor döntenek mégis a műtét mellett, sokkal rosszabbak lesznek az esélyeik, lassabb a gyógyulás, hosszabb a műtét, mert több szövetet kell majd eltávolítani, húzódik a heg, az esetleges áttétek miatt rizikósabb az altatás. Ezért ha úgy döntenek, kezeltetik, akkor minél hamarabb!

(Ha oldalunk Kereső dobozába beírja “emlődaganat“, sok hasznos információt talál. Emlődaganatokról olvashat Publikációinkban, ha IDE KATTINT!)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993