szomorú

2013.10.10.

Tisztelt Doktor Úr! Szüleimnél van egy 6 éves németjuhász, aki születése óta az anyjával volt. 3 hónappal ezelőtt el kellett altatni az anyakutyát gerincproblémája miatt. Ő sosem volt egyedül, és nagyon nehezen viseli az egyedüllétet. Tartósan szomorú, csak akkor eszik, ha édesanyám ott ül mellette, sokat sír még a mai napig. napi 2 alkalommal sétálni mennek, otthon a kertben is játszanak, de csak anyukámat lesi, s ha nem lehet vele, szinte depressziós. A kérdésem, hogy esetleg ha másik kutyát hoznánk mellé, segítene-e a helyzeten, ill. ha igen- ebben reménykedünk, akkor milyen kutya lenne alkalmas. Kölyökkutyát- bár őszintén megvallva, egy picit már jobban örülne az anyukám, ha a cipőrágós korszakot ugranánk:) -, vagy nagyot, ill. milyen fajtát. Akár menhelyről is szívesen hoznának. Más kutyához nem szokott hozzá, csak az anyjához, vajon hogy fogadná? ??? Apukám a foxit gondolta, de őszintén, nem tudunk róla semmit. Mindenképp olyan kellene, amelyik szereti a gyerekeket- sok unoka van. Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a másik kutyájukat.

Nehezet kérdez, ugyanis nagyon nehéz jóslásokba bocsátkozni arról, hogyan fogadják egymást a kutyák. Az új kutyának nem csak a fajtársat kell majd megszoknia, hanem a gyerekeket (az ő biztonságuk elsődleges!), az új környezetet, gazdát. Tudom, hogy a cipőrágás, szobatisztaságra nevelés nem könnyű dolog, de legjobban egy kiskutya tud alkalmazkodni ennyi újdonsághoz, szerintem. 6 éves német juhász kanjuk is talán kevésbé érezne riválisnak egy kölyköt, mint egy felnőtt kutyát. Persze arra is van számtalan példa, mikor felnőtt kutyák rögtön megtalálják a közös hangot. Ivartalanított kutyát választani jó ötlet, mert nőstény esetében elkerülhető a nem kívánt szaporítás, kan esetén pedig a rivalizálás küszöbölhető ki így.

Nagyon támogatom a menhelyi örökbefogadást, ami az Önök helyzetében azért is lehet jó megoldás, mert esetleg először csak “látogatóba”, egy-egy ismerkedés erejéig is találkozhat német juhászuk a kiszemelt új kutyával. A nagyobb, hozzáértő menhelyeken összeszoktatási, szakmai segítséget is tudnak adni a dogozók.

Én, mint állatorvos főleg ahhoz értek, hogy felhívjam a figyelmüket a rendszeres féreghajtásra (3 havonta!), kullancs-bolha ellenes szerekre, az oltások meglétének ellenőrzésére, nehogy a vidámságon kívül mást is hozzon a házhoz az új kedvenc!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993