“fehér”

2013.10.16.

Kedves Doktor Úr! A segítségét szeretném!Kutyámnak már több állatorvos is megállapitotta,hogy szőrtüszőatkakórja van,ami időközönként belobban,mint például most!Tünete:ujjak között gyulladás,nagyon fájdalmas,(nem áll rá a lábára)piros,meleg!Visszatérő ez a problémánk!Mindig voltunk állatorvosnál,de mára egy kicsit belefáradtam,mind lelkileg mind anyagilag!Kezelések:antibiotikum,szteroidos injekció,gyulladáscsökkentő,szteroidos kenőcs,néha felvágták ha duzzadt,gennyes volt! Az lenne a kérdésem,hogy milyen más kezelés van,mert féltem a veséjét,gyomrát,máját!Esetleg sampon,csepp stb! Mostanában két havonta is előfordul!!!!Immunerősitőt megprobálhatok?

Kedves Gazdi!

Sajnos nincsenek jó híreim. Az Ön kutyája, ha valóban gyakran fellobbanó szőrtüszőatkásságban, demodikózisban szenved, az az jelenti, hogy az immunrendszere veleszületetten nem működik megfelelően, a tudomány jelen állasa szerint. A szőrtüszőatkák ugyanis minden kutya szőrtüszőiben előfordulnak, de nem tudnak elszaporodni, mert az immunrendszer kordában tartja őket. Vannak azonban olyan hibás géneket öröklő egyedek, akiknél ez a “kordában tartás” nem működik. Ezeket az egyedeket kötelező kizárni a tenyésztésből, mert utódaiknak tovább örökíthetik a hajlamot.

Ön nagyon szemléletesen leírta azt a tortúrát, amin egy ilyen kórban szenvedő állatnak át kell mennie: fájdalmas, költséges, kimerítő, ráadásul meggyógyítani nem, csak uralni lehet.

Az immunerősítők biztosan nem ártanak, érdemes azt is figyelni, mi történik, mielőtt fellobban a betegség: tápváltás, hideg, meleg, vízbe lépett, oltást kapott, kivágta a szőrt a kozmetikus/nem vágta ki a szőrt a kozmetikus, hasmenése lett, bolhairtót kapott, stb. Majd ha lehet, elkerülni ezeket a helyzeteket.  tüneti kezelés, amit leírt nem nagyon változhat: antibiotikum a felülfertőzésre, amitráz hatóanyagú fürdető, esetleg spot-on, sebkezelés.

A táplálásra, egyéb parazita mentesítésre is nagyon oda kell figyelni. (A helyes táplálásról bővebben ITT.)Fontos a sok mozgás, játék a szabadban, minél kevesebb stressz, vagyis magány, bezártság, unalom.

Azt is érdemes kivizsgáltatni, nincs-e egyéb betegség, mondjuk allergia, cukorbetegség, stb. a háttérben, ami súlyosbíthatja a tüneteket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993