kopaszpatkány

2013.10.21.

Tisztelt Állatorvos! A problémám a következő. Van egy augusztus 16-án született kis kopaszpatkányom. Úgy néz ki ,vemhesen került hozzám már ilyen fiatalon. Léguti problémái voltak, szörcsögő légzés, tüsszögés (csak szagtalan papirzsepi meg papirvatta van alatta alomnak tehát nem lehet allergia)-elvittem dokihoz, kapott tablettát, mégpedig synulox-ot. Ennek hatására a szörcsögő légzése jobb lett, ám az erős tüsszögés maradt. Most kapott enrotron flavour tablettát, egy morzsányit adjak neki 5 napig napi 1-x. A doki tudja, hogy vemhes az állat. Én azt olvastam vemhes állatoknak ne adjuk. Akkor most MIT tegyek…? Még egy kérdés. esetleg Novorin orrcsepp is hatásos lehet? Lehet együtt adni az enrotronnal? Várom mielőbbi válaszát, üdvözlettel köszönettel: Königsberg Éva, Veszprém mellől Csatárhegyről

Kedves Gazdi!

Az Enrotron tabletta hatóanyaga az enrofloxacinről eddig azt gondoltuk, hogy hatással lehet a fejlődő szervezetek, mint például a kopaszpatkány magzato növekvő csontvégeire, késleltethetik a növekedést, fejlődési rendellenességet okozhatnak. A legújabb adatok szerint, már gyerekeknek is adnak ilyen antibiotikumot, mert mégsem igazolódott be ez a hatás.  Ezt csak zárójelben jegyzem meg.

A fő gondot itt abban látom, hogy nem bízik állatorvosa döntésében.

Ennek megoldására két javaslatom van:

1. felhívja, és megkérdezi, hogy biztos-e benne, hogy vemhes patkányának is lehet adni az általa felírt gyógyszert, vagy ajánl valami mást. Esetleg elküldi tenyésztésre az állat orr-, garatváladékát, hogy kiderüljön, milyen célzott antibiotikum kezelés használna.

2. Inkább nem hívja fel, és keres egy új állatorvost, felkeresi és tőle kér tanácsot, másik gyógyszert.

A Novorin orrcsepp használati utasítása ezt írja: “A gyógyszer terhességben csak akkor használható, ha az anya részére biztosítható előnyök felülmúlják a magzatra esetleg gyakorolt kockázatokat.” Vagyis ez sem kifejezetten vemhes állatoknak való…

Alternatív kezelésnek használhat kamillás inhalálást, ez biztosan nem árt a magzatoknak és segít fellazítani, kitüsszenthetővé tenni a váladékot: kis helyiségbe viszi az állatot, ahol lehet párás kamillás gőzt csinálni. Ha nem észleli, hogy nem érzi jól magát, akkor napi 2-3x 5-10 percig is inhaláltatja. Vigyázni kell, nehogy túl forró legyen a gőz, vagy megégethesse magát, illetve ha bármi nem tetszik az állatnak, azonnal hagyja abba!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993