Chili mókuska

2013.10.27.

Tisztelt Doktor Úr Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a család kedvenceként tartott 2 éves Chili (csíkos hátú fehér burunduk) mókusunk orrán egy kis foltban lekopott a szőr. Fórumokon olvastam, hogy valamiféle rühösség, atka, vagy valami élősködő lenne a probléma okozója. Kaptam rá az állatpatikában SH-Rodemectin cseppet. Viszont a használati utasításban/leírásban kifejezetten mókushoz nincs leírás, csak Görény,Tengerimalac,aranyhörcsög,egér,patkány,nyúl,kígyó, gyíkhoz. Egyenlőre úgy oldottam meg ez első csepegtetést, hogy fülpiszkálóra csepegtettem 3-4 cseppet és miközben odaadtam neki a kedvenc csemegéjét fogtam még egy kicsit a csemegét, hogy közben le tudjam ecsetelni az orránál lévő területet. Nem igazán szeret sokáig egy helyben lenni, így ha ki van engedve rohangászik az egész lakásban. Nem egy ölmókus. Símogatás nem a kedvenc időtöltése. A használati leírás a feltüntetett állatoknál más és más kezelési folyamatot ír le, így nem tudom melyiket kövessem. Így abban kérném a tanácsát, hogy meg tudná-e mondani nekem, milyen kezelést használjak, illetve meddig javasolt a kezelés. A fenti linken megtalálható az általam olvasott használati leírás. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel Bera Ildikó

Kedves Gazdi!

Legszívesebben azt tanácsolom, hogy egzotikus állatokkal foglalkozó állatorvost keressen fel, aki szakszerűen meg  tudja vizsgálni, és tud kezelési javaslatot tenni. Se a fórumok, se az állatpatika nem nyújthatnak 100%-os biztonságot.

Egy bőrkaparék vizsgálat biztosan választ tud adni arra a kérdésre, hogy milyen kórokozó okozza a szőr kihullását- ha baktérium, gomba, akkor sajnos as SH Rodamectin nem lesz hatásos. Ha viszont parazita, akkor igen.

A kezelési utasításban azért van ennyi különböző információ, mert ezt a szert is, mint a legtöbb gyógyszert súlyra kell adni: ezért kell egereknek 4 cseppet cseppenteni 1 liter ivóvízbe, míg a nyulaknak 2 cseppet lehet adni közvetlenül a szájba. A kezelés módja abban is különbözik, hogy itatni, vagy a nyakbőrre cseppenteni kell- ez attól függ, hogy az elpusztítani kívánt élősködő kinn vagy benn él. Az Ön állatkáján kívül él a parazita, ha valóban arról van szó.

Ez a gyógyszer felszívódik a vérbe, testnedvebe a bőrről, azért nem kell feltétlenül az elváltozásra csepegtetni. A 3-4 csepp biztosan nagyon-nagyon sok, legjobb lenne lemérni a súlyát, és annak megfelelően kezelni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993