Bagira

2013.10.30.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 12 és fél éves kan német juhászom, izületi gyulladása van. Már tavaly télen is sántikált a hátsó lábaira időnként, kétszer kellett Carprox kúrát tartani nála, de utána abbahagyhattuk a szedését. Most ősszel ismét romlani kezdett az állapota, újra Carproxot kapott. (Zöldkagyló kivonatot évek óta szed.) Kerti kutya, de másfél éve gyakorlatilag a pincében lakik. Nem mi zártuk le, ő költözött le magától, ott nyáron hűvös van, télen meleg, mostanában már csak a dolgát végezni járt fel. A problémám az, hogy nyolc meredek lépcsőn kellene közlekednie, de már nem bír, többször összeesett mikor legutoljára feljött, azóta nem merem leengedni. Behoznám a lakásba is, de itt is nyolc lépcsőt kellene megmásznia. Most a kutyaházban alszik, amit természetesen jól kibéleltem, de jön a tél, a hideg, nedves idő, ami szintén nem lesz jó neki. Gondoltam már arra is, hogy megpróbálok a hasa alatt áthúzni egy törülközőt, és azzal kicsit megemelve segíteni neki a lépcsőn. Nem tudom, ez működhet-e? Ölben cipelni naponta négyszer-ötször nem tudom, a kutya negyven kg, én ötven. Tulajdonképpen az lenne a kérdésem, melyik megoldás a kevésbé rossz, ha kint hagyom, vagy ha segítséggel megpróbálom fel- és levinni? Válaszát előre is köszönöm, elnézést, hogy hosszú voltam. Üdvözlettel: Kata

Aggasztó amit leírt, az, hogy a magas kort megért német juhász kan alig tud mozogni.

A legjobb, amit tehet az, ha állatorvosa részletesen megvizsgálhatja a kutyát és kiderülhet mennyit romlott az ízületi betegsége ill nem alakult-e ki egyéb társbetegsége, ami súlyosbítja a helyzetet. Ha állatorvosa a vizsgálatok eredményei alapján lát még esélyt a kutya tüneteinek enyhítésére és elfogadhatóü életminőség biztosítására, akkor ehhez szerintem a meleg lakás jobb feltételeket biztosít. Ha az újra megkezdett gyógyszeres kezeléstől nem lesz a kutya önálló mozgásra képes, akkor, igen, segítséggel lehet, hogy képes még mozogni.

Ha pedig a vizsgálatok eredményei alapján nincs esély a Bagira fájdalmainak enyhítésére, a méltó életminőség elérésére, akkor nem kizárt, hogy át kell gondolják a Bagira elaltatását is.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993