Véletlen

2013.10.31.

Tisztelt Orvos/nő Úr! Van egy hat hónapos kiscicám, nagyon szeretem őt! Kíváncsi, mindenbe beleüti az orrocskáját, egy pillanat alatt a konyhapulton terem… na ebből lett a nagy gondom. Sertés darált húsból készítettem fasírozottat, bekevertem a fűszerekkel,stb. és elfordultam kezet mosni. Ez alatt az idő alatt az én picike cicám megdézsmálta a nyers sertés húst. Ez tegnap előtt volt.Azóta nagyon aggódom érte, hogy esetleg összeszedte a húsból az ál-veszettséget okozó vírust. Az lenne a kérdésem, hogy ez a vírus megtalálható a hentesnél vásárolt, ellenőrzött lapockában is, amit ledaráltattam? Mennyi esély van arra, hogy a cicám beteg lett tőle? Tudom, nagyon elővigyázatosnak kell lenni, ez is az én hibám,hiszen eszembe sem jutott,hogy sec-pec alatt ott terem és egyből ráveti magát erre a húskeverékre. Nem szeretnék olyan tanulópénzt fizetni, hogy a cicám elpusztul…, ugye nem? Nagyon várom biztató válaszát, amit előre is köszönök szépen!

Az álveszetsség kialakulásához egyrészről fertőzött sertéshús, másrészről a cica száj-, garat-, nyelőcső-, gyomor nyálkahártyáján lévő sérülés együttes jelenléte szükséges. Néhány évtizede még a hazai árutermeló sertéstelepek egy része nem volt mentes az Aujeszky-betegséget (álveszettséget) okozó vírustól – mára a helyzet jó irányba változott, gyakorlatilag elenyésző az esélye, hogy a hentesnél Aujeszky-s sertéshúst vásároljon. Azt is remélem, hogy a fiatal, makkegészséges cica tápcsatornájának első részén nincs fekél, nyálkahártya sérülés, maradó fogai kifejlődtek már.

A nyers sertéshústól egyéb fertőzéseket (Coli, Salmonella …) parazitákat (Trichinella, Dirofilaria ..) is beszerezhet a cica – de ezek jelenléte szintén kis valószínűségű. Mindezek ellenére ha bármi eltérőt, furcsát tapasztal a cicán, keresse fel állatorvosát és mesélje el a torkos történetet is.

Nagy valószínűséggel és reményeim szerint nem lesz baj. Lassan azonban tervezhetik az ivartalanítást.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993