Picurka

2013.11.06.

8 hetes cicámat elvittem oltatni. Kapott egy leukózis elleni oltást. Az állatorvos azt mondta, 3 hét múlva kaphat kombináltat, erre 3 hétre újra leukózist, majd 3 hét múlva kombináltat. Mivel több cicám is van, minél hamarabb szeretném a nagyokhoz szoktatni, mert most külön van tőlük, míg az oltásait meg nem kapja.De ez még 12 hét, amit sokkallok. Több helyen megnéztem a neten más rendelők oltási programját, sehol nem leukózis ellenivel kezdik, sehol nem 3 hetente. Kértem azt a kombináltat, amiben már benne van a lekózis elleni is, de azt mondta, azt nem lehet adni kismacskának.Holott máshol másik macskáim így kapták 8 hetesen. Most nem tudom, mit gondoljak. Önnnek mi erről a nézete?

Kedves Gazdi!

Nálunk is 3 hetente kapják a cicák a leukózis elleni és a több betegség ellen védő, úgynevezett kombinált oltást, és ennek az az oka, hogy ezt ajánlja a vakcina, vagyis az oltóanyag gyártója. (Rendelőnk oltási sorát megtalálja, ha IDE KATTINT!) Méghozzá azért ajánlja ezt, mert az oltás nem “passzív”, vagyis kívülről jövő védettséget ad, hanem az élő szervezetnek, jelen esetben a macskáénak magának kell kialakítania a nevezetet betegség elleni védettséget, amihez idő kell- tudományos módszerekkel állapítják meg, hogy ehhez az egyes oltóanyagok esetében mennyi időre van szükség, és a gyógyszercég így árulja a védőoltását: 3 hetes időközzel, ennyi és ennyi idős korban legalább 2 oltás szükséges a macskák nagy részéban a védettség kialakulásához.

Lehet gyorsabban is beadni, esetleg kihagyni a leukózis elleni vakcinát, de annak következményei lehetnek! Ráadásul minél inkább ömelsztve kapják a legyengített, vagy elölt kórokozókat (ezeket tartalmazzák az oltóanyagok), annál több betegség ellen kell egyszerre termelnie a szervezetnek az ellenanyagokat, védő sejteket, így annál jobban leterheli azt.

Sok a 12 hét, de azt gondolom, hogy sürgetve semmi értelme az oltásnak- akkor nincs más megoldás,  mint bízni a jó szerencsében, hogy nem kap el a kiscica semmit a nagyoktól, illetve hogy majd csak meggyógyul. Ezesetben azonban jönnek majd az eső után köpönyeg gondolatok, hogy vajon ha kivárom azt a pár hete, mi lett volna más.

Sajnos egyik oltás sem adhat 100%-os védelmet a betegségek ellen, de ha már beadatja az ember pénzt, időt nem kímélve, akkor a gyártó utasításai szerint!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993