Szultán

2013.11.22.

A kutyámnak a prosztatája ötszöröse, mint amekkorának lennie kell. Az orvos azt mondta a daganat fel fogja emészteni. Kapott már két adag gyógyszert, injekciót is többször, jobban lett, volt étvágya, de már negyedik napja nem eszik. Érdeklődnék, hogy van-e esély rá hogy meggyógyuljon?

Kedves Gazdi!

Kérdését a daganatos betegekkel foglalkozó , onkológiai szakrendelésünk vezetője, Dr. Balogh Lajos válaszolta meg:

“A prosztatata daganatos elváltozását vizelet citológiai vizsgálattal, vagy még pontosabban ultrahang, ill CT vezérelt mintavétellel lehet megállapítani.

Fontos az is, hogy a tumor mérete, környezetével való viszonya és az esetleges nyirokcsomó és távoli áttétek jelenléte (stádium vizsgálat) megtörténjék. Ezt a legpontosabban egésztest 3D hybrid képalkotókkal (PET/CT és SPECT/CT) lehet megtenni. Ha rendelkezünk midezekkel az adatokkal – akkor van lehetőségünk a kutya esélyeinek megvitatására – azaz annak eldöntésére, hogy sebészeti-, sugár-, ill gyógyszeres kezeléssel van-e esély a teljes gyógyulásra, vagy a betegség lezajlásának lényeges lassítására, az életminőség javítására.”

Dr. Balogh Lajos elérhetőségek itt: onkológiai szakrendelés

Ez azt jelenti a nem szakértők nyelvén, hogy ha szeretne tenni valamit kutyája gyógyulásáért, akkor olyan állatorvosi rendelőbe kell beutaltatnia (lehet, hogy állatorvosa is tud ajánlani ilyet), ahol ki tudják vizsgálni. Akkor tudjuk meg ugyanis, hogy mik a kutya esélyei, ha a prosztata sejtjeit megvizsgáljuk. Ezt lehet úgy, hogy vizeletet gyűjtünk és megvizsgáljuk mikorszkóp alatt az abban fellelhető sejteket, amik valószíűleg a prosztatából (is) származnak. Vagy még pontosabban vehetünk mintát, ha egy hosszú, vékony tűvel és az ultrahang vagy a CT segítségével megszúrjuk a prosztatát a bőrön keresztül. (Szakszóval vékony tű aspiráció)

Az így nyert sejtek vizsgálatával meg lehet nagy eséllyel mondani, hogy milyen elváltozásról van szó.

A következő lépés, amit Balogh doktor említ, a stádium vizsgálat.  Erre azért van szükség, hogy megtudjuk, hogy a daganatos sejtek meddig jutottak el a prosztatából. Ugyanis a daganatos sejtek egyik legrosszabb tulajdonsága az, hogy nem maradnak ott, ahol keletkeztek, hanem eljutnak a szervezetben máshová is, és ott is nőni kezdenek, roncsolva a környező szöveteket. Ezt nevezik szakszóval áttét képződésnek, metastasisnak.

Hogy meddig jutottak el? Milyen egyéb szerveket, szöveteket károsítottak? Vagyis milyen stádiumú a betegség – ezeket a kérdéseket lehet megválaszolni a fent említett, hazánkban csak a mi szakrendelésünkön elérhető vizsgálatokból- 3D hybrid képalkotókkal.

Van tehát segítség, nem kell tétlenül végignéznie, ahogy kutyája egyre rosszabb állapotba kerül. Ha 4 napja nem eszik, akkor az is nagyon fontos lenne, hogy megfelelő tüneti terápiát kapjon a vizsgálatok előtt vagy azokkal párhuzamosan: infúziót, megfelelő tápanyagpótlást és fájdalomcsillapítást.

Az egyszerűbb vizsgálattól célszerű haladni a bonyolultabb felé,  az ivartalanítás is segíteni szokott, ha műthető állapotba került a kutya. Az idő sokat számít, minél előbb elkezdik, valószínűleg annál jobbak az esélyek!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993