samy

2013.11.28.

Fél éves angol bulldogomnak az elmúlt 3 hónapban (előtte ételként orvos tanácsára a minőségi táp mellé házikosztot kevertem) a következő panaszokkal szembesültem: kétszer vittem orvoshoz a piros,zsíros füle miatt, ezután jelentkezett nála bűzmirigy gyulladás is. A kezdetektől felfedezhetőek voltak rajta pattanások-aknék, majd a hasán, főleg a hajlatokban piros foltok jelentek meg. Az első mancsainak az ujjai köze is piros,sebes lett, folyton nyalogatta. Ekkor azt mondta az orvos, hogy valószínűleg étel allergiás a kutya. (Ekkor megvontam tőle mindenféle tejes dolgot( maximum egy falatnyi sajtot kapott hetente kb 1-2szer jutalom gyanánt). A hétvégén viszont arra ébredtem hogy folyton hány, fehér,nagyon habos, nyúlós váladékot. Elvittem ügyeletre ott kapot egy szteroidos injekciót (valószínüleg corticosteroidot) Az orvos azt mondta hogy felejtsük el a diétaként kapott főtt rizst is, és sürgősen tápcsere a megoldás az allergiára (szerinte az ödéma miatt hányt habot). Allergiás kutyáknak való tápot kapott estére egy kis maroknyit beáztatva. 10 perc múlva kihányta az egészet,de a táp mellett vért is hányt. Az ügyeleten egy másik orvos a vizsgálat után azt mondta hogy duzzadtak a nyirokcsomói, valószínűleg fertőzést kapott (mondtam neki ezt az ételallergia dolgot,de nem igen foglalkozott a dologgal,legalábbis erről egy szót sem mondott) Adott neki vérzéscsillapítót, és savlekötőt…most itt tartunk….a kutya amúgy élénk, játékos. VISZONT: ez az új táp (bárányos-rizses, allergiásoknak való) lehet hogy mégsem oldotta meg ezt a dolgot, mert az ujjai köze, bár szebb de még nyalogatja mert piros,sebes még, valamint naponta 3x sétál és minden alkalommal 2-3-szor végzi el a nagy dolgát. Az első normál, kemény állagú, a második, már puha, végül hasmenéses. Ön szerint mi lehet a kutyával? Kérem adjon tanácsot az étkezését illetően is! Előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Szerintem el kellene válsztani a krónikus, vagyis régebb óta fennálló tüneteket  az akut, vagyis hirtelen fellépő hányástól, vérhányástól, nyirokcsmó duzzanattól, mert nem biztos, hogy köze van a kettőnek egymáshoz, de még ha van is, a kezelés más.

A hirtelen kialakult hányás lehetett egy gyomorgyulladás, nyelőcső gyulladás, akár lenyelt idegentest, férgesség következménye, és persze a tápallergia is hozzájárulhatott. Ha készülnek kiegészítő (bélsárvizsgálat, röntgen, hasi ultrahang, endoszkópia, stb) vizsgálatok, könnyebb a diagnózis és a kezelés is.

Ha már nem lázas, nem hány, nem öklendezik, akkor újra lehet foglalkozni a feltételezett tápallergiával. A tejtermékekre az emberek szoktak allergiásak lenni, a kutyáknak általában a húsok fehérjéire alakítanak ki olyan eltúlzott reakciót, aminek akár gyomor-béltünetek, akár bőrtünetek, bőrfertőzés lehet a következménye.

Sajnos a tápallergia kimutatására még nincs specifikus teszt, csak az úgynevezett eliminációs diéta: vagy olyan tápot kell kizárólagosan eteni a kutyával, ami kifejezetten tápallergiás kutyáknak készült (hypoallergén, anallergén táp), vagy olyan húst és szénhidrát forrást adni, amivel még nem találkozott életében. A tünetek, ha 4-6 hét alatt javulni kezdenek (megszűnik a hasnmensé, a bőr nem viszket, nem piros),  akkor bebizonyosodik a tápallergia. Enenk kezelésére lehet, hogy bőrgyógyászati szakrendelést is igénybe kellene vennie.

A nyalogatást addig is meg ekll előzni- műtétek után hasznlt gallérral, mert maga a szokássá vált nyalogatás is okoz gyulladásos bőrtüneteket!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993