fülgyulladásra csepp

2013.12.02.

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Mivel megszűnt az Otospectrine és a Surolan, melyik fülcseppet javasolná kutyának és macskának ami a legolcsóbb és hatásos. Eddig ez a kettő volt megfizethető és elég volt egy tubus is, most az állatorvosom dexorylt adott, de ez drágább és nem elég egy hétig a mennyisége! Az otodine jó önmagában, vagy mindig kell mellé antibiotikum?, de sajnos ezt meg két hétig kell csepegtetni. Tanácstalan vagyok, mert kutyám és macskám füle gyakran begyullad és drága a kezelésük. Nincs-e valami humán készítmény ami jó baktérium és gomba ellen is (Otosporin használható-e pl.állatoknál)? Köszönöm : István

Kedves Gazdi!

Normális kutya-macska fül nem gyullad be, semmi szükség nincsen a vényköteles (a Surolan,az Otospectrine,  és a Dexoryl is) komoly gyógyszereket tartalmazó fülkezelésekre, sőt, a felesleges folytonos kezeléssel megsérthetjük a külső hallójárat “bőrét”, hámrétegét, ami további felülfertőzéshez vezethet!

Ha nem megelőzésként használja a fülcseppeket, hanem fülgyulladása van az állatoknak (fájdalmat jeleznek az adott fül megnyomására, rázzák a fejüket, váladék szivárog, stb.), akkor legjobban kezelőorvosa tudja, hogy mi az alapbetegsége a kutyának-macskának, mert lehet, hogy emiatt írta fel az antibiotikumos, szteroidos fülcseppeket. Ezesetben is vele célszerű beszélni, mert ő tudja pontosan, hogy milyen tünetekre, vizsgálatokra alapozta a kezelést, és helyettesíthető más, esetleg olcsóbb fülcseppel az.

Ha eddig még nem történt meg, akkor érdemes volna alaposan kivizsgálni, hogy van-e idegentest, például toklász, szőr, allergiás háttér, netán egyéb kórokozó (fülrüh, gomba, rezisztens baktérium), ami miatt hatástalan egyetlen kezelés. Ezt alapos, akár altatában kivitelezett fülmosás, tisztítás után elvégzett hallójárat vizsgálat, előzetes mintavétel tudja felderíteni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993