kutya fertőző májgyulladása

2013.12.05.

Tisztelt Doktor úr/nő! Van egy 3 éves francia bulldog kan a családban. Az egyik családtagom elkapta a hepatitis A fertőzést. A kutya elég szoros kapcsolatban van velünk, hozzánk bújik, nyalogatja a kezünket. Az lenne a kérdésem, hogy elkaphatja a kutyánk ezt a fertőzést? Lehet, hogy buta kérdés de eléggé meg vagyok ijedve. Köszönöm a válaszát, üdvözlettel Orsi

Kedves Gazdi!

Szerintem ez egy nagyszerű kérdés! Egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy betegség terjed-e emberről állatra és viszont, ráadásul a vírusok is változnak, gondoljon csak a pár évvel ezelőtti madárinfluenza hisztériára, mikor azt kezdték rebesgetni, hogy mutálódott egy vírus és már nem csak madarakat, de embereket is fertőz.

Ráadásul fertőző májgyulladásuk van a kutyáknak is: ez  a Rubarth-kór, ami ellen vakcinázni, oltani is szoktuk a kutyákat, ha “kombinált oltást” kérünk állatorvosunknál. (Az adatlapból látom, hogy ez az Ön kutyájánál elmaradt, de bármikor pótolható.)

A Rubarth-kórt szerencsére egy teljesen más vírus okozza, mint az emberi hepatitis A-t. Az előbbit egy Adonovírus besorolású, az emberi megbetegedést egy Picorna vírusok csoportjába tartozó.

(Ezeket a vírusokat kinézetük, mindenféle tulajdonságaik alapján sorolják csoportokba, a “Picorna” pont azért kapta a nevét, mert kicsi, (pico) és RNS-t tartalmaz DNS helyett, míg az Adenovírusok neve az “adenoid” szóból származik, ami garatmandulát jelent, mert egy ember garatmanulájában találták meg elsőként. Nagyon érdekes, és cseppet sem túl tudományos a betegségek nevezéktana!)

Visszatérve a kérdéséhez- nem kaphatja el  a kutyus, de a családtagok annál inkább, de gondolom ezt Önök is tudják, és már meg is kapták az oltásukat. Szerencsére a Hepatitis A nem egy rosszindulatú betegség, bár hosszabb kényszerpihenőre ítéli az embert, de cserébe élethosszig tartó védelmet nyer ellene oltás nélkül.

Mielőbbi jobbulást!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993