Francia bulldog

2013.12.09.

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Van egy 8 éves francia bulldog kan kutyánk. A hasán a kukaca mellett volt egy dudor, amiről az állatorvos megállapította, hogy sérv. Azt mondta rá, hogy tekintettel a korára és fajtájára, nem javasolja a műtétet,amíg nincs gond vele. A duzzanat azóta teniszlabda nagyságúra nőtt. A kutya jól van, eszik, végzi a dolgát rendesen. Kérdésem, hogy valóban helyes-e így hagyni, vagy azonnali műtétet igényel? Illetve körülbelül milyen költséggel kell számolni egy ilyen műtétnél, mennyi a gyógyulási idő és valóban ennyire veszélyes lenne a kutyusra? Nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Készült valamilyen kiegészítő vizsgálat- röntgen, ultrahang vizsgálat annák kiderítésére, hogy valóban sérvről van szó? Néha csalóka tud lenni, főleg ha elkezdett nőni. Egy teniszlabda nagyságú kinövéssel szerintem mindenképpen foglalkozni kell, akár sérv, akár nem. Leveléből úgy értem, hogy mikor állatorvosánál jártak, még jóval kisebb volt a dudor.

Egy sérv minél nagyobb, annál nagyobb az esélye annak, hogy belekerül egy oda nem illő bélszakasz, megtekeredik és lefűződik, ami hirtelen állapot-romláshoz vezet, és életveszélyes. Persze kiderülhet, az is, hogy esetleg mégsem sérv, hanem egy tályog, legrosszabb esetben daganat feljlődik a kutya hasán, nem ijesztgetni akarom, csak azért írom ezeket, hogy legjobb, ha biztosra mennek- minél több vizsgálat készül, annál biztosabb a diagnózis.

Kora egyre előrehaladottabb lesz, bár én egy francia buldogot nem látok 8 évesen különösen korosnak, főleg, ha az előzetes laborvizsgálatok szerint a belső, létfontosságú szerveihez kapcsolódó értékeke nem mutatnak eltérést. (Műtétekről, műtétet megelőző vizsgálatokról olvashat még, ha IDE KATTINT!).

Jól felszerelt, műtéti háttérrel rendelkező állatorvosi rendelőben, klinikán a szükséges vizsgálatok elvégzése után lehet megítélni, hogy milyen kockázatai vannak egy műtétnek, a költségek is attól függnek, hogy milyen vizsgálatokat végeznek, hogyan kell altani a kutyát, mi derül ki esetleg műtét közben.

Bár jó hír, hogy jól van a beteg, de én azt javaslom, hogy ne hagyják így kedvencüket, hanem forduljanak állatorvoshoz, mégpedig műtéti háttérrel rendelkező, megfelelő felszereltségű rendelőben!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993