brit cica

2013.12.12.

Kedves Doktor Úr/Nő! Van egy három éves brit cicám, akinél két évvel ezelőtt pasteurella multocida baktériumot tenyésztettek ki. Sajnos már három éve szenved ettől. Először csak a szeme volt váladékos. A három év alatt három injekciós kúrán volt, és kettő gyógyszeres kezelésen. Mára már a légcsövére húzódott a betegség. Prüszköl, váladékozik, néha nehezen veszi a levegőt, horkol…. Amiért tanácsot szeretnék kérni az az, hogy az egyik állatorvos nagyon megijesztett: mondván, hogy el kell különíteni a cicust, mindent fertőtleníteni kell, és legalább egy hónapig vigyázni kell, ne érintkezzen a másik cicánkkal. A másik doktor pedig a szöges ellenétét mondta ennek, és sokkal lazábban gondolkodott. Van egy másik cicánk is, és gyerekek is vannak a családban. Mivel a cica folyamatosan prüszköli a bacikat, nem vagyok nyugodt. Erről a baktériumról magyar oldalon nem találtam macskára vonatkozó leírást, ezért fordulok Önökhöz. Szeretnék egy objektív véleményt kérni, mert nem tudom, merre lépjek. Meg lehet gyógyítani? Veszélyes a családunkra? Megfertőzheti a másik cicust? (egy hónapja vannak együtt).Válaszukat előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel.

Kedves Gazdi!

Nehéz helyzet, de sajnos egyet kell értenem az Önt megijesztő kollégával, mert irodalmi adatok szerint a Pasteurella multocida baktérium bizony emberekre is veszélyes lehet, mert karmolással, harapással, sőt, a cica kiprüszkölt váladékainak belégzéssel is okozhat fertőzést. Elsősorban olyan emberekre veszélyes, akik immunrendszere nem működik kielégítően (szervátültetettek, autoimmun betegségben szenvednek, stb.), de néhány esetben egészséges emberek is megfertőződtek. Külföldi szakirodalomban Ön is kutakodhat (Pasteurella multocida in cats).

A legfontosabb kérdés, hogy miért nem sikerül kiírtani a baktériumot a cicából. Elég ideig szedi az antibiotikumot? Vírustesztek készültek annak kiderítésére, hogy nincs-e a háttérben olyan vírusos fertőzés, ami miatt elszaporodik a Pasteurella multocida, ami egészséges állatok légutaiban is megtalálható egyébként? A macskavírusok talán még veszélyesebbek az új  cicára, mint a baktérium, az elkülönítés mindenképpen ajánlott, és a megfelelő immunizálás, vagyis oltás is, természetesen.

A harapást, karmolást, a váladékokkal való érintkezést mindenképpen el kell kerülni, gyakori  kézmosás, a gyerekek megfelelő felvilágosítása mindenképpen nagyon fontos. (Cica simogatása után kézmosás, arcot nem szabad a közelébe tenni, nem szabad vele úgy játszani, hogy esetleg harapjon, karmoljon játékból.)

A cica vírustesztelése, szükség esetén egyéb kiegészítő vizsgálatok elvégézése után (vérvizsgálat, röntgen, endoszkóp) , ismételt mintavételekkel, megfelelő antibiotikummal kell elérni, hogy a cica megszabaduljon a Pasteurella multocida fertőzéstől.

Sok sikert!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993