Dormi cica

2014.01.05.

Kedves Doktor Úr! Négy éves cicusomnál két évvel ezelőtt pasztörella baktériumot diagnosztizáltak. Mára rosszabbodtak a felső légúti tünetei, ezért elvittük újra. Csináltattunk gyors vírustesztet, vérképet, és baktérium tenyésztést. Vírus nincs, a vérkép jó volt. A tenyésztés Pseudomonas aeruginosa baktériumot mutatott ki. Mivel már pasztörellája is volt, és rengeteg antibiotikumot kapott a cica élete négy éve alatt, ezért az orvos a Veraflox szuszpenziót írta fel. 7-napos kúra után, ismét jelentkeztek a tünetek, ezért egy kis szünet után újra 5-napig adtuk neki a gyógyszert. A kúra leteltével a tünetek csak enyhültek (prüszkölés, légúti zavarok), de nem múltak el. A doktor azt mondta, hogy nincs mit tenni, nem tud mit ajánlani, mert a Veraflox volt az utolsó remény. Mivel a cicus prüszköl, és már a másik cicánk is elkapta , tanácstalanok vagyunk. A másik cica most szintén Veraflox-os kezelést kap. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mitévők legyünk. Négy éves a cica, és szeretnénk, ha meggyógyulna, nem hisszük, hogy nincs megoldás. Nagyon köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel!

Kedves Gazdi!

Nagyon nehéz kérdés, mert ha jól olvasom levelét, akkor nem hasraütéssel, hanem váladéktenyésztés után kapja azt az antibiotikumot (pradofloxacin a neve a Veroflox szszpenzió hatóanyagának).

Ha nem hazsnál a célzott antibiotikum kúra, akkor véleményem szerint továbbn kell folytatni a kivizsgálást: röntgen, endoszkópia, egyéb képalkotó eljárások (CT), allergia teszt, bélsárvizsgálat a tüdőférgesség kizárására.

Ha a vírustesztek negatívak (FeLV, FIV gondolom), akkor meg kell találni a visszafertőződés okát, ha állatorvosa nem boldogul, akkor biztosan be tudja utalni olyan közeli klinikára, ahol el tudják végezni a további kivizsgálást! Sok sikert!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993