macska etetése

2014.01.07.

macska etetésével kapcsolatos kérdéseim lennének. macskám néha kihányta a kajáját etetés után. jó minőségű gabonamentes száraz tápot kap, lehetséges, hogy csak a habzsolás miatt van? első alkalommal nagyon rosszul volt, bágyad volt, alig tudott felkelni. ekkor az orvos rögtön továbbküldött a kórházba mérgezés gyanújával egy gyors vizsgálat után (megtapogatta, ekkor hányt sokat). amire beértünk már jobban lett, ott már arra gyanakodtak hogy lenyelt valamit, mert nehezen vette a levegőt. Megröntgenezték, de semmit nem találtak, kapott egy szteroid injekciót és azt mondták, ha megint rosszul lesz vigyük vissza. nem tudták megmondani mi a gond, macska asztmát kizárták azzal, hogy annak durvább tünetei vannak (ott már nem merült fel a mérgezés, növényünk nincs). Éjjel már jól volt, de amíg magához nem tért állni is alig bírt. utána hetente egyszer hányt kb 1 honapig, de csak kicsit és vizeset, néhány szem táppal, nem olyat mint először, és mindig csak pénteken (hétvégén mindig otthon vagyunk vele, és olyankor nagyon boldog, ugrabugrált de nem hányt) néha kapott alutasakos whiskast (ezt amiota hozzánk került kapta de régen nem volt gond) vagy felixet, amint ezt elhagytuk ritkultak a hányások, mivel a tasakos időkben volt, hogy minden kaja után hányt. Most már nem fordul elő, a kérdésem hogy ez lehet nagyobb gond, vagy tényleg csak a habzsolás miatt lehetett? Hogy lehet megakadályozni, hogy ennyire tömje a tápot? Nedves helyett most inkább csirkehusit kap, fagyasztás után. a kérdésem az lenne még, hogy milyen bacik, vagy mik miatt kell fagyasztani pontosan, illetve mindenképp tartani kell-e a 2 hetes fagyasztást? Nem lehet valamivel kiváltani ezt a hűtést? Miből látszik meg, ha egy macska csirkeallergiás?  Mivel a feje elég foltos, de a doki azt mondta az ilyen, pigmentes. viszont a hátán is elkezdtek előjönni, illetve a farka mintha sebes lenne. milyen vizsgálattal lehetne utánajárni, mi a baja pontosan? Felesleges utaknak nem szeretném kitenni főleg nem ilyen időben. A foltokra azt mondták, emésztési probléma lehet, amit a nyers etetéssel lehetne orvosolni, viszont félek, hogy nem tudnék mindent megadni a cicának, ami szükséges neki. Illetve a hasa nem megy, hányni nem hány (már, vagy ha csak nagyon habzsol) így nem is biztos, hogy az emésztésével lenne gond. az mennyire fontos, hogy a cica gabonamentes tápot kapjon? És arról is más-más információkat kaptam állatorvosoktól, hogy magas vagy alacsony fehérjetartalom a fontos egy tápnál… mi az igazság? mi legyen a tápban, és mi ne? amiben rizs van, az jobb lehet? Néha vakarozik, de szerintem nem túlzottan. Itt-ott néha kicsit sebes a bőre, de ez ritka, inkább csak véletlen megsérti a karmával. mi számít gyakorinak?

Kedves Gazdi!

Nagyon sok a kérdés, igyekszem mindre válaszolni.

Azt nem tudom, hogy a hirtelen, nagy mennyiségű hányás mitől lehetett, hiszen az őt alaposan kivizgsáló, megröntgenező kollégák sem tudták, innen a távolból én még tanácstalanabb vagyok.

A tasakos tápok elhagyása igazán nem válik senki kárára, ezek rossz minőségű, rosszul emészthető tápok. Azért fontos egy macskatápnál, hogy gabonamentes legyen, mert a macskák húsevők, nem jól emésztik a növényeket.

Arról nem hallottam még, hogy a csirkehúst  le kell fagyasztani, mielőtt macskájával megeteti, szerintem összekeveri a Trichinellás disznóhússal. A nyers csirkehúson a Salmonella és Campylobacter nevű baktériumok szaporodhatnak el, melyek súlyos hasmenéses betegséget okozhatnak ,ezért ajánljuk, hogy alapos mosás után adjanak csak nyers csirkehúst, ami minél frissebb legyen, illetve ha lehet, inkább forrázzák le azt.

A macskák táplálásáról olvashat bővebben ITT!

Nem pontosan értem, hogy mit jelent az, hogy a cica feje “foltos”, de ha terjed, és sebes, viszket, akkor legelőször a parazitamenetsítést kellene elvégezni, mert gyakran egy banális bolhásság van a háttérben, másrészt ez is összefügghet a hányással, mert allergiáknál is előfordulnak szőr-, bőrtünetek. Ezt vérvizsgálattal lehet ellenőrizni.

A kicsit sebes bőr biztosan nem normális, egy egészséges cica bőre sehol sem sebes, és nem is vakarózik annyira, hogy megsértse a bőrét.

Sok baja van ennek a cicának, ha nincs még ivartalanítva, az is esedékes mostanság, így szerintem olyan szimpatikus klinikára vigye, ahol alaposan ki tudják vizsgálni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993