kutya füle

2014.01.08.

Kedves Állatorvos, 1,5 éves kutyusunknál most először tapasztaltuk, hogy az egyik füle vélhetően begyulladt cca. 2 napja (fülvakarás, fej rázogatás, de étvágy és játékosság, élénkség rendben). Elvittük ma az állatorvoshoz, valóban csak az egyik füle problémás, a másik tiszta. Az állatorvosnál azt mondták, hogy ez csirke allergia. Kérdésem az lenne, hogy egy egyszeri fülgyulladásból valóban megállapítható-e, hogy csirke allergiáról van szó??? Etetés saját, kifejezetten a számára készülő valóban csirkehús+rizs+s.répa egybe főzött étel. De eddig még nem volt ilyen probléma. Ezenkívül kérdezték, hogy nyaldossa, harapdálja-e a lábát. Időnként valóban ezt megteszi, de nem sűrűn,vagy nem sűrűben, mint más kutya, különösen, hogy az egyik körme 2 hónapja beakadt és leszakadt (állatorvos kezelte), nem csoda, hogy azt valóban ápolgatta a kutyus. Az előtérben, amivel a nappalink egyben van, minden nap bejön a kutyus és több órát velünk tölt, tehát látjuk, ha vmi probléma van. Külön, allergiára utaló más tünetet nem észleltünk eddig. A fültünet megjelenése előtt kivételesen kapott a szokásos étel mellé megmaradt szalámikat 2 alkalommal, ez nem okozhatta a problémát? Ön szerint is egyértelműen csirkeallergia? válaszát előre is köszönöm üdvözlettel

Kedves Gazdi!

A fülgyulladást okozhatja még idegentest, leggyakrabban toklász, amely felsérti a hallójárat érzékeny bőrét, majd elszaporodik rajta parazita (legtöbbször fülrüh), gomba, baktérium. Ezek elszaporodásához gyakran az is elég, ha füredtéskor, játék közben víz kerül a hallójáratba. Néha anatómiai okai vannak a fülgyulladásra való hajlamnak: szűk, hosszú, kanyargós a külső hallójáart, netán szőrök is nőnek benne, amiket renszeresen el kell távolítnai akár állatorvos, akár gyakorlott kutyakozmetkus segítségével. Lelógó fülű fajtáknál gyakran bepállik a fül, ilyenkor érdemes néhe “szellőztetni”.

A visszatérő, makacs fülgyulladások hátterében gyakran áll allergiás hajlam, ami viszketegséggel, más bőrtünetekkel is együttjárhat. Ezért kérdezték, hogy rágja-e magát, vakarózik-e a kutyus, esetleg a szeme, bűzmirigye gyulladt-e.

Ne ijedjenek meg akkor sem, ha allergiáról hallanak, mert ilyenkor nem a csirke-etetésével van a baj, hanem egy genetikailag öröklött érzékenységgel. Az ilyen táplálék allergiák kiküszöbölhetők hypoallergén táp etetésével, sajnos egyelőre még vérteszttel nem mutathatóak ki.

Előfordulhat, hogy csak egy egyszeri fülkezelés, felírt fülcsepp is segít!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993