Lili

2014.01.09.

Tisztelt Doktor Úr! Amstaff kutyánk 7 hónapos, mellső lábai 4 hónapos korában kórosan előrebicsaklottak, az állatorvos tanácsára Nutradyl kúrát tartottunk, ez megoldotta a problémát. Most viszont körülbelül egy hónapja nehézkesen áll fel, ha teheti leül, (főként a bal oldalára), inkább a mellső lábain húzza magát előre, ha csak 1-2 méterre kell menni. Túl vagyunk egy antibiotikum kúrán, az állatorvos nem tartja valószínűnek a displásiát (szenvedett már kutyánk-rottweiler ilyenben,valóban más jellegűek a panaszok), a kúra nem használt. Most következik a rtg. Ha nem displasia,mi lehet még? Válaszát előre is köszönöm,bár tudom látatlanban nem könnyű, sőt néha lehetetlen diagnózist felállítani,csak azt szeretnénk ne szenvedjen szegény.

Kedves Gazdi!

Diagnózist felállítani a távolból, az állat viszgálata nélkül nem csak hogy nem könnyű, de teljesen lehetetlen. Viszont kiegészítő vizsgálatokkal (laborvizsgálatok, röntgen, ha az nem mutat elváltozást, akkor CT, MRI, arthroszkópia, ízületi folyadékból mintavétel) már nagyon is lehetséges, főleg, ha az ortopédiában jártas szakember végzi, akit talál például, ha IDE KATTINT.

Leggyakoribb okai a növendék kutyák ízületi, csontrendszeri fájdalmainak a traumák, vagyis törés, repedés, bakteriális fertőzés  (pl. a Lyme-kór) mellett a csont- illetve porcfejlődési rendellenességek, mint az OCD= Osteochondrózis Dissecans, amely azt jelenti röviden, hogy a növekvő csontok porcrétege rendellenesen megvastagszik, vagy a Hypertrófiás Osteodystrófia (HOD), amelyben elmeszesedik az ízületi porcréteg, vagy a Panostitis, amelyben a csontréteg vastagodik meg abnormálisan.

A dyspláziák, mint strukturális, vagyis szerkezeti rendellenességek nem csak a csípőt, de a könyököt is  érinthetik, ezekről és más ízületi megbetegedésekről olvashat egy jó összefoglalót ITT.

Gondolom állatorvosukkal átbeszélték a táplálást, a zöldkagyló kivonatos kiegészítőn (Nutradyl) kívül nem kap más táplálékkiegészítőt, illetve a fajtájának, korának megfelelő táppal etetik.

Remélem hamar megtalálják afájadlom okát, és minél hamarabb tudnak rajta segíteni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993