nehéz pisilés

2014.01.14.

Tisztelt állatorvos! 10 éves nem ivartalanított kandúromnál húgykő alakult ki, nehezen pisilt, nem véreset, étvágya jó maradt. Az állatorvostól no-spa algopyrin zobuxa tablettát kapott, a nehéz vizelés megszűnt! Laborvizsgálatra nincs pénzünk, így nem tudta az orvos, hogy savanyítsa e vagy lúgosítsa e a vizeletet. Most napi 2X60 mg C vitaminnal savanyítjuk. Kérdezném, hogy ez így jó-e vagy inkább lúgosítsuk, és mivel? Az életkortól függ általában, hogy lúgosítani kell e vagy savanyítani? Diétás tápokra nincs pénzünk. Egész élete alatt savanyítani kell? Még mit javasol? Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Állatorvosa azért nem tudta megmondani laborvizsgálat nélkül, hogy milyen húgykő zárja el a húgycsövet, mert 2 féle van, és nem lehet tudni, hogy az Ön cicájánál melyik okozza a bajt.

Az egyik a struvit, amelynek kialakulását meg lehet előzni a vizelet savanyításával, speciális diétával, gondolom erre szeretnének c-vitamint, aszkorbinsavat szedni. A szakirodalom 100 mg/nap adagot javasolja, mert a túlsavasítást egyéb megbetegedéseket okozhat- a vér pH eltolódását (metabolikus acidózis), veseelégtelenséget.

A másik fajta az egyre gyakoribb Ca-oxalát kő, amelyről egyelőre nem tudja  a tudomány sem, hogy lehet-e a táplálkozással, táplálékkiegészítéssel befolyásolni. Ezeket a katéterezés során megpróbálja állatorvosa kimosni a húgycsőből, de a nagyobbakat néha csak műtéti úton lehet eltávolítani.

A betegség megelőzésére, újra visszatérésének kiküszöbölésére íme pár szabály:

  • Kis adagban, gyakran etessék a cicát, (lehetőleg nedves táppal, táplálékkal)
  • Mindig legyen elérhető a friss víz- a cicák nagyon kényesek a tál tisztasáságra! Lehetőleg ne illatosított mosogatószerrel, hanem durva sóval mossák ki a tálkáját, amely eltávolítja a felrakódásokat.
  • Ha a lakásban is végzi a dolgát, akkor legyen több alomtálcája, és azokat nagyon gyakran tisztítsák!
  • Az alomtálca legyen eldugott, csendes helyen.
  • Kerüljék a stresszes helyzeteket, a napi rutin megváltozását!
  • Ha több macska is van a háznál, ahogy Önöknél is, akkor mindenkinek legyen külön etetőtálja, hogy ne alakuljon ki rivalizálás, mert az idősödő kandúrnak ez is megterhelő lehet.

Jobbulást!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993