csivava-viszketés

2014.01.14.

Üdv Doktor úr! Azért írok mert van egy 9 hetes csivavám és folyton vakarja magát már húsig kivakarta a bőrét. Elvittem az orvoshoz, de azt mondta hogy nem bolhás vagy ilyesmi a Royal Canin Junior tápot adom neki már meg is fürdettem, hátha de nem. Mi lehet a baj? Van egy 3 éves kislányom, ő nagyon imádja. Lehet rá így veszélyes a kutya? Várom mihamarabb válaszát. Üdv:

Kedves Gazdi!

Nem tudom megnyugtatni, a viszketegséget olyasmi is okozhatja, ami az emberekre, a kutyás simogató kisgyerekre is veszélyes lehet. Elsősorban a Scabies rühösség és a gombás fertőzés azok, amelyek Önökre is átterjedhetnek.

Olyan baja is lehet a kiskutyának, ami egyáltalán nem betegíti meg Önket: fertőzött lehet szőrtüsző, vagy más néven demodex atkával, esetleg lehet allergiás is: bolhanyálra, amelyhez egyetlen bolha csípése is elég, vagy a táp valamelyik összetevőjére (tápallergia), vagy valamilyen belélegezhető anyagra (atópia).

Legelső lépésben bőrkaparék mintát lehet venni a kutya bőréből és kezelni a felülfertőzéseket, ha már gennyes, gyulladt a bőr. Mindenképpen ajánlott a féreghajtás, mert egyrészt a férgesség is ritkán okozhat bőrtüneteket, és még az emberek is elkaphatják tőle – a kisgyereket a féreghajtás után 2-3- napig jó lenne távol tartani a kutyustól, mert ilyenkor fokozott féregürítés várható.

Állatorvosa szükségesnek tarthat olyan nyakra cseppenthető, úgynevezett spot-on készítményt, amely amely távoltartja a bolhákat, atkákat, tetveket. (Pl. Stronghold)

Előfordulhat, hogy a bőrkaparék vizsgálat nem hoz eredményt, ilyenkor érdemes az allergia irányában tovább vizsgálódni.

Mindenképpen szükséges újra felkeresni állatorvosukat!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993