Safranek

2014.01.16.

A cicám asztmás lett. Befogadtuk, így nem tudom, mikor is kezdődött a betegség. Medrol-t kap ill. Ventolint-t. A Medrol egészen lecsökkentette a köhögések számát, aztán a Ventolin rosszabbá tette a helyzetet. Belélegzés után nehezebben vesz levegőt, gyakorlatilag liheg, küzd a levegőért. Ez normális? Nem tudom megszüntetni a kínzó köhögést, fulladást? Köszönöm válaszát! Erika

Kedves Gazdi!

A macskaasztmában a vezető tünet a fulladás, a levegőért kapkodás, ami időszakonként jelentkezik. Ez “normális”, ha a betegséget nézzük. Ha a kezelés nem használ, és a gyógyszerek ellenére fullad a beteg, az persze nem normális.

A macskák (és emberek) asztmája jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, csak karbantartható betegség, aminek kiváltó okát nem tudjuk pontosan, csak azt, hogy egy allergiás reakció okozza. Hogy mire allergiás a beteg, azt meg lehet próbálni kideríteni egyrészt vértesztekkel, másrészt a tünetek időszakosságát megfigyelve. Vannak kifejezetten macskák részére kifejlesztett inhalátorok (AeroKat maszk), amivel a hörgőtágító megfelelően adagolható, ezzel is lehet segíteni.

Gyakori az, hogy a görcsberánduló, nyálkával telt bronchusokban, hörgőcskékben elszaporodnak a baktériumok, és ezért másodlagos hörgőgyulladás, tüdőgyulladás alakul ki. Ha még nem történt meg, akkor ki kell zárni minden egyéb fulladással, hörgőgyulladással járó betegséget, mint a tüdőférgességet (bélsár vizsgálattal), vírus-fertőzést (vírus-tesztek), tüdőgyulladást (röntgen felvétel), egyéb mellűri folyamatokat. Előfordulhat, hogy endoszkópos vizsgálat, mintavétel is szükséges lesz.

Keresse fel újra kezelőorvosát, és mondja el, mit tapasztalt a kezelés után. Ha ő nem boldogul a kezeléssel, akkor továbbküldheti a megfelelő szakintézményekbe.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993