Autoimmun

2014.01.16.

Kedves Doktor úr! 2 napja derült ki, hogy az 5 éves boxer kutyámnak autoimmun betegsége van, a vörösvérsejtek ölik egymást. Első körben kapott infúziót és szteroidot, de másnapra rosszabbodott az állapota. Ma szintén kapott infúziót és egy erősebb szteroidot, de azt mondták nem biztos hogy megéli a holnapot, és hogy előbb-utóbb úgymond elfogy a vére. A mája és veséje rendben van. Kérném tanácsát, hogy nincs e valami mód (vérátömlesztésen kívül)vagy vérképző gyógyszer, étel stb… amivel kezelhető ez a betegség, esetleg valami jó tanács. Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Ha jól veszem ki a leveléből, akkor a szaknyelven autoimmun hemoliticus anémiának (AIHA) nevezett kórképről van szó. Ez lehet elsődleges, vagyis nem tudjuk mi okozza, más betegség nincs nincs mögötte vagy másodlagos, vagyis valamilyen másik betegség szövődményeként jön létre. Ilyen lehet a Babesia nevű vérsejtélősködő egysejtűvel való fertőződés, amelyet fertőzött kullancsoktól lehet elkapni. A leggyakoribb okok között van a daganat, de kiválthatja a méhcsípés, bizonyos toxinok, fertőzés.

Érdemes lehet elkezdeni keresni a kiváltó okot, ha a vérátömlesztéssel jelenleg normalizálódott a kuya állapota. Tumort, vagyis daganatot lehet keresni röntgennel, ultrahanggal, vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett “3D-s képalkotókkal. Ezügyben onkológiai szakrendelésünk vezetője, Dr. Balogh Lajos tud felvilágosítást adni. Legjobb tudomásom szerint szteroidok folyamatos , szinten tartó adásával kontroll alatt tartható a betegség, ha van, illetve megtalálják és kezelik a kiváltó okot.

Remélem megtaláljáka gyógymódot!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993