erős vakarózás

2014.01.19.

Üdvözlöm! 6 hónapos shar-pei kutyám 1 hete erősen elkezdett vakarózni a törzsén. A hátán, nyakán kivakarta 4-5 cm-es foltokban a szőrét. A fejét nem vakarja. Az állatorvos dog eczema-val, advocate-tel kezeli, a bűzmirigye ki lett nyomva. Mik okozhatják a viszketést gyakorisági sorrendben, hogyan kell kezelni azokat? Lehet-e már allergia ilyen fiatalon is? Kaphat-e szteroid injekciót a viszketés ellen? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

A szteroid injekció előtt, amely csak a tüneteket mulasztja el, mindenképpen ki kellene deríteni az erős viszketegség okát. Sajnos akár 6 hónapos korban is előjöhet már az allergia.

A shar-pei fajta szőre-bőre különlegesen érzékeny. Ajánlatos gyakran, akár hetente is fürdetni megfelelő bőrtápláló hypoallergén samponnal, és különlegesen tisztán tartani a környezetét.

A leggyakoribb viszketést okozó ok a bolhásság, illetve a bolha nyálára adott allergiás reakció, amit már egyetlen bolha csípése is okozhat. Ennek kezeléséhez hozzátartozik a környezet alapos tisztántartása, gyakori porszívózás, a fekhely kimosássa, a kutya bolhairtása olyan spot-onnnal, amely a bolha minden fejlődési formáját elpusztítja (pl. Stronghold spot-on). Ezt a bolhavédelmet egész évben fenn kell tartani, pont a fajta érzékeny, megbújásra alkalmas bőrredői miatt.

A második leggyakoribb viszketést kiváltó ok az allergia, ahogy kezelőorvosuk is gyanítja. Az allergéneket egy részét vértesztekkel lehet felderíteni, nem kifelejtve az esetleges táplálékallergiát, amely speciális diétát követel meg.

Harmadikként a demodikózist, vagy szőrtüszőatkásságot említem, amely fertőzésre redős bőrük miatt igen fogékonyak a shar-peiek. Kezelése állatorvosi feladat!

A pajzsmirigy alulműködése, a hypothyreózis is gyakori shar-peieknél, bár ez inkább idősebb korban szokott előfordulni, vértesztekkel, speciális, scintigráfia nevű vizsgálat is szükség lehet a diagnózishoz.

Remélem hamar túl lesznek a bajon és sok örömüket lelik majd igen különleges, sok törődést igénylő kutyájukban!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993