Szteroid

2014.01.21.

Kedves Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni a következőben, mivel az állatorvosunk, és az állatkórház orvosának véleménye eltér, mi pedig nem tudjuk, kire hallgassunk. Múlthéten kutyusomnál AIHA betegséget diagnosztizáltak. Az első két napban kapott infúziót és szteroidot, de nem használt, állapota romlott. Harmadik nap már vérátömlesztést is kapott a szteroid és infúzió mellé. Ezután már jobban lett a kutyus következő nap, eszik, iszik, jobb a kedve, aktívabb. Ezt követően még 2 nap kapott a szteroidból, de ezt követően az állatorvos tanácsára abbahagytuk (összesen 5-ször kapott). Állapota azóta is változatlanul jó (eddig). Az állatkórházban viszont azt mondták, hogy ők még nemcsak most, de következő héten is szteroidoznák. Nem tudjuk mit tévők legyünk, kire hallgassunk. Az állatorvos a külső állapotát tekintve azt mondta, hogy függesszük fel a kezelést, az állatkórházban telefonos egyeztetés alapján viszont azt mondták, hogy folytassuk. Szeretném kikérni Doktor Úr véleményét is ez ügyben, mi legyen a szteroiddal kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök, hogy jobban van a kutya!

Legjobb tudomásom szerint az immunhaemolitikus anémiánál akkor lehet elkezdeni csökkenteni a szteroidok mennyiségét, ha a hematokrit érték növekedni kezd, vagyis már nem pusztulnak a vörösvérsejtek. A szteroidokat akár 3-5 hétig is szokásos adni, de az biztos, hogy nem lehet csak úgy elhagyni, lemenő dózisban, naponta felezve, majd másnaponta adva kell leszoktatni róla a szervezetet.

Nincsenek könnyű helyzetben, legjobb lenne, ha elvinnék a kutyát az állatkórházba, ahol ilyen sikeresen kezelték, hogy részletesen is megbeszéljék a tudnivalókat, és megviszgálhassák a beteget, szükség esetén vért vehessenek annak eldöntésére, hogy mi a teendő.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993