pocaknövekedés

2014.01.30.

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő: van egy lány cicánk, aki körülbelül 13 éve érkezett hozzánk, így az életkorát sajnos nem tudom. Körülbelül tíz éve ivartalanításon is átesett. Azonban az elmúlt hetekben vészesen megnőtt a hasa. Nem tudom mire vélni a dolgot, más problémát nem észleltünk nála. Olvastam a FIP-ről, azonban ott tünetként felsorolták az étvágycsökkenés, elkedvetlenedést, és fogyást. Nálunk egyik sem jelentkezett, életkedve változatlan a cicának. Ugyanannyit eszik, mint régebben (ami soha nem volt túl sok). Vizelet és székletürítéssel sincs probléma. Féregetelenítve azonban már több mint fél éve volt. Vajon mi lehet a baj okozója? Válszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kornélia

Kedves Gazdi!

Nagyon jó, hogy észrevették a változást, minél hamarabb állatorvoshoz kell juttani a cicát.

A FIP, vagyis macskák fertőző hashártyagyulladása valóban a has kitelésével jár, mert nagy mennyiségű nyúlós, sárga  folyadék gyűlik össze a hasüregben, és kezdetben nem nagyon látszik más, mint hogy a cica enyhén lázas, ami otthon lehet, hogy nem feltétlenül tűnik fel. Ez a betegség ugyan egy vírus hatására alakul ki, de csak a cicák 5%-ában okoz súlyos megbetegedést, a többieknél nem ját tünetekkel. Erre a más, immungyengítő vírussal (FelV, FIV)  fertőzőtt cicák hajlamosak, a fiatalok és sajnos az idősek.

A has kitelését nagyon sok betegség okozhatja: különféle folyadékok felhalmozódása, mint a FIP-nél, de szívbetegség, májbetegség, más hasűri szerv gyulldása.

Előfordulhat, hogy egyetlen szerv megnagyobbodása okozza a hastérfogat növekedését, ami okozhat tályog, vérömleny, vagy sajnos akár daganat is. Ilyenkor is lehet, hogy van segítség, erről szól a Daganatos a kutyám?! című publikáció,a mit elolvashat ITT.

Azt javaslom, hogy ne ijedjenek meg, hanem minél hamarabb keressenek fel olyan állatorvosi rendelőt, ahol ultrahang vizsgálatot, röntgen vizsgálatot, vérteszteket tudnak végezni, vagyis alaposan ki tudják vizsálni, hogy mi a pontos ok és mi a teendő.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993