Elsősegélynyújtás

2014.01.31.

Tisztelt Dr. Úr! Tanácsot szeretnék kérni, hogy bizonyos esetekben mik a teendők, ha például otthon rosszul lesz a cicám. Tasakos eledel mellett kap száraz tápot is és néha úgy nekiesik és olyan mohón eszi, hogy nem egyszer visszaöklendezte, mert meg akadhatott neki a torkán. Olyankor nagyon megijedek. A legutóbb is megakadt neki és visszaöklendezte aztán még öklendezett de nem jött ki semmi és kicsit mintha köhögött volna annyira megijedtem, leblokkoltam és automatikusan a hátát kezdtem el kicsit ütögetni. És belegondoltam, ha tényleg elkezdett volna fuldokolni és nem tudja magától kiöklendezni, akkor mit csinálnék, mit kell tennem ilyen helyzetben. És bele sem merek gondolni, ha akkor történne, mikor nem vagyunk otthon. És attól, hogy már nem köhög és nem öklendezik, még meg lehet neki akadva a táp? Ha ilyen történik egy állattal, akkor mi a teendő? Mit kell olyankor csinálni amíg ki nem ér az orvos? Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Niki

Kedves Gazdi!

Nagyon jó a kérdés, valóban szükség lenne egy háziállat elsősegély kiadványra, már gondolkodunk mi is rajta, hogy összeállítunk egyet.

Ilyen esetben legfontosabb a nyugodtság megőrzése, amennyire lehet, mert ha meggondolatlanul kapkodni, hangoskodni kezdünk, csak még jobban megijesztjük az amúgy is ijedt állatot. A köhögéstől nem szabad megijedni, mert pont azt jelenti, hogy védekezik, megpróbálja önmaga megoldani a félrenyelést. A gond akkor kezdődik, ha nem köhög, csak fulldoklik. A hát ütögetése nagyon jó ötlet, ha valóban nem tudja kiöklendezni a félrenyelt, vagyis a légcsőbe tévedt száraztáp darabot az állat, akkor akár a hátsó lábainál felemelve, lógatni is kell, hátha így magától kijjebb tud jönni a darab.

Szerintem semmiképpen sem szabad otthon várni az orvosra, hanem villámgyorsan fel kell kapni a fuldoklót, kocsiba, taxiba ugrani vele, és olyan klinikára vinni, ahol megvan a megfelelő felszerelés akár a sebészi ellátáshoz, még jobb, ha endoszkóppal rendelkeznek, sürgősségi ellátásra szakosodtak, akár éjjel is. Ennek utána kell nézni még a baj előtt, kifüggeszteni a hűtőre, az előszobafalra a címet, telefonszámot, hogy baj esetén ne kelljen gondolkodni.

Még egy tanács, az ilyen habzsoló cicának lehet, hogy bzotnságosabb csak nedves, konzerv ennivalót adni, amit nyolgatni kell!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993