Kóborcica ápolása otthon

2014.01.31.

Tisztelt Dr. Nő/Úr! Már régebb óta körülbelül fél éve már, hogy etetünk egy kóbor cicát. Az utcánkba keveredett valahogy és sokszor láttam az árokban a csatornánál kóborolt,ebből tudtam, hogy nincsen gazdája. És nagyon sovány is volt. Aztán egyszer csak bejött a kertünkbe és mikor kint voltunk odajött hozzánk, persze félénk is volt és nem lehetett simogatni. De jól érezte magát a kertünkben és nem volt szívem elzavarni. És persze nem tudtam nézni, hogy éhezik ezért elkezdtem etetni. 2 hónapon belül olyan kövér lett, hogy gurult és a bundája is szép fényes lett. Nehezen, de jó húsba lett. És maradékot adunk neki amit úgy is kidobtunk volna. 2 cicánk van ők a lakásban vannak, eszük ágába sincsen megenniük a házi kosztot, ezért mindig jut maradék a másiknak. És tápot is adok neki. Most már szelíd cica lett belőle. Nagyon kis szerető hálás cica lett. Viszont a szemeivel van gond, régebben az egyik szeme piros volt gyulladt a szeme körül. Aztán elmúlt és megint begyulladt neki, nagyon picit a szeme körül olyan sötétebb rózsaszínes. Kamillás teával törölgettem neki, ettől mindig jobb lesz neki, de ha elmúlik egy idő után megint begyullad és verekedett is mert a lába is fáj kicsit. A szemét nyitva tartja és nem is ragad neki össze. Tudom, hogy mindenképp antibiotikumos kezelés is kellene neki és állatorvosi vizsgálat, csak nem tudjuk befogadni a 2 cica mellé és ételt persze adunk neki mikor jön,csak teljesen befogadni és őt is évente vinni oltásra,vizsgálatra és ivartalanítani ezt anyagilag nem tudjuk. Amit tudok, megadom neki kapott már féreghajtó tablettát is amit nagy nehezen összetörve megetettem vele. Sajnos orvosi vizsgálatra nem tudom elvinni. Lenne más mód, hogy enyhítsem a gyulladást? Kamillával sem tudom mindig borogatni a szemét mert nem minden nap jön, csak pár naponta. Előre is köszönöm a segítséget. Köszönettel: Szilvi

Kedves Gazdi!

Valóban a kötőhártya gyulladást antibiotikumos szemcseppel, szemkenőccsel szoktuk kezelni, cicáknál nagyon gyakori. Vírusos megbetegedések után szövődményként kialakulhat, pl. a macskanátha betegségek is okozzák, de lehet a háttérben sérülés egy verekedésből, toklász, stb. Ha van otthon tetrán kenőcs, akkor meg lehet próbálni azzal bekenni, naponta többször, akár 3x is, ha a kamillázás nem használ.. Ha az otthoni cicák be vannak oltva macskabetegségek elle, akkor jó eséllyel nem fertőzi meg őket a kis befogadott.

A végleges megoldás a teljes befogadás, megszelidítés, oltási sor, ivartalanítás lenne,  mert a kóbor kandúrok a sok verekedésben, fertőző betegségtől nagyon hamar kifogynak az életből, sajnos.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993