olga

2014.02.03.

Kedves Doktor Úr! A kutyánk, 2 éves golden retriever a hidegben a lakásban volt, és egy időben észrevettem, hogy erősen nyalja magát, vakaródzik, erősebben hullik a szőre. Kerestem rajta bolhát, bolhaürüléket, nem találtam, de biztonság kedvéért kicseréltem rajta frissebbre a bolhanyakörvét, és az udvarra raktam, kitakarítottam alaposan. A comb külső felén találtam érme nagyságú foltot, ahol a szőr kikopott, és a vakaródzástól, rágástól kisebesedett. Majd napok múlva kint tartva is újabb kisebb szőr nélküli foltok jelentek meg rajta, kb 4-5, az első és a hátsó lábán. Egynél éreztem, hogy egy göböcske is van ott. A régiebb foltok már szőrösödnek, de úgy látom, nem pirosak ezek a foltok. Táplálékallergia? Bolha? Élősködő? Gomba? Mi lehet, hogy kezeljem? Köszönettel: Kovács Olga

Kedves Gazdi!

Nagyon jó felsorolást adott levele végén a lehetséges kórokokról. Lehet valamennyi ok, amit felsorolt: táplálékallergia miatti viszketegség, bolhásság, akár bolhanyál allergia, amelynek kiváltásához egyetlen bolha csípése is elegendő, más élősködő, például szőrtüszőatka, vagy rühatka, de lehet elsődleges, vagy másodlagos gombás, bakteriális fertőzés. A nyalogatást meg kell akadályozni, mert ront a tüneteken.

Nagyon jól kezdte a kezelést, hogy alaposan kitakarított és remélhetőleg jó minőségű, állatpatikai bolhaellenes nyakörvet használt. A következő lépésben állatorvoshoz kellene fordulnia, aki bőrkaparék-mintát vesz az érintett területről, illetve elkezdi az allergiás háttér feltárását, elmondja az allergiás táplálás alapelveit, szükség esetén bőrgyógyász szakember bevonásával.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993