Heki

2014.02.06.

Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy a daganatos megbetegedések nagyon gyakoriak -e a rottweilerek körében?a 4 éves kan rottweilerünk nem evett,sokat aludt,elvettük orvoshoz,ekkor vettek tőle vért,lázas volt,babaéziára gyanakodtak.Kapott antibiotikumot,injekciókat,de nem javult az állapota.Aztán nehezen állt lábra,visszavittük az orvoshoz,megvoltak duzzadva a nyirokcsomói,kapott ismét injekciót és fájdalom csillapítót.Ezután a nyakán tapintható lett egy nagy csomó.Megpungálták,de nem tályog.Az elvégzett ultrahang és mellkas rtg kimutatta,hogy a májban,lépben és a tüdőben is több kisebb képlet van.És kivül is tapintható csomók vannak.Vérvétel során kimutatták,kevés a vörösvérsejtje.Fájdalom csillapítót kap.Vettek szövettant is,de annak nem láttuk értelmét,mivel sok az áttét.Az előző rottinknál is ugyan ezek a problémák voltak,ő 9 éves volt és sajnos el kellett altattatni.Még azt szeretném kérdezni(bár lehet butaság)az utcánkban van egy magasfeszültségű villanyoszlop,az esetleg szerepet játszhat e a daganatos megbetegedésekben?Illetve azt még szeretném hozzátenni,hogy születése után az egyik heregolyója a hasüregben maradt,ezért az is és a másikat is eltávolították.Válaszát előre is köszönöm.További jó munkát és szép hétvégét kívánok!Tisztelettel:Sólyom Erika

Kedves Gzdi!

Nagyon sajnálom az előző rotijukat. Leveléből, a leírt tünetek alapján előfordulhat, hogy lymphomája van mindkét kutyának. Ez lázzal, bágyadtsággal, a nyirokcsomók megnagyobbodásával járó immunmediált daganatos megbetegedés, amelynek nem ismerjük az okát.

Egyes kutyafajtáknál gyakoribb, de a rottweiler nincs köztük. Találtam utalást rá, hogy feltételezik egyesek bizonyos vírusok, baktériumok, kemikáliák, vagy olyan fizikai tényezők, mint az erős mágneses mező hatását a kiváltó, vagy hajlamosító tényezők között, de az aza igazság, hogy a tudomány mai állása szerint nem tudjuk a betegség okát. Biztosabbat lehetne mondani, ha készülne  citológiai vizsálat a nyirokcsomókből,, ami egy egyszerű szúrással elvégezhető, nem megterhelő az állat számára, még altatni sem kell hozzá. Ha erről van szó, akkor általában gyógyszeres kezeléssel meghosszabbítható a kutya tünetmentes élete.

Az is lehet, hogy tévedek és nem lymphomáról van szó, viszont a mintavétel, citológiai vizsgálat ebben az esetben is ajánlott.

A rejtett here eltávolítva már semmilyen veszélyt nem jelent, nagyon jó, hogy megtörtént idejében a műtét.

Daganatos betegek kivizsgálásában nagy rutinnal rendelkezik rendelőnk onkológiai szakrendelésének vezetője, állatorovsuk egyetértésével fordulhatnak hozzá szakvéleményért.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993