érdeklődés

2014.02.07.

Kedves doktor úr /nő! Van egy 13 éves közepes méretű kutyusom, aki pár hónapja köhécselés miatt került állatorvoshoz, mely során röntgen készült és kiderült ,hogy tüdődaganata van.Igaz kicsit fogyott az utóbbi időben, de nem egy elfekvő , végstádiumban lévő kutya hatását kelti. Tüdöműtétet nem végez az állatorvos, de most nem is ezzel szeretnénk műttetni. A kutya emlőjén több kinővés van kisebbek-nagyobbak. És felmerült ezek eltávolításának lehetősége. A kérdésem az lenne, hogy a műtét kimenetelét mennyire befolyásolhatja a tüdőn észlelt képlet? Okozhat-e valamilyen komplikációt a csökkent légzőfelület? vagy inkább hagyjuk a műtét gondolatát ? , köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de lehet, hogy a két dolognak köze van egymáshoz, ugyanis az emlődaganatok gyakran a tüdőben adnak áttétet. A műtéti altatást is befolyásolja az esetleges daganatos képletek megléte a tüdőben. Mellkasi műtétet nem csak az Ön állatorvosa nem végez, de egy kivételével senki sem még Magyarországon, ha jól tudom. Legfeljebb gyógyszeres kezeléssel lehet bizonyos esetekben csökkenteni a tüdőben lévő daganatos gócok méretét.

Legfontosabb lenne azt tisztázni, hogy biztosan daganatos képletek vannak-e a tüdőben. Erre alkalmasak lehetnek a 3D-s képalkotók, melyek elérhetőek például onkológiai szakrendelésünkön.

Az emlődaganatok megelőzésére ajánljuk betegeinknek a korai ivartalanítást kutyák esetében is! (Publikációink között találja a következő cikket: Gondolatok az ivartalanításról.) Ha észreveszik az emlődaganatokat, akkor is minél előbb ivartalanítást és akár a teljes emlősor elvtávolítását javasoljuk.

Nagyon sajnálom, hogy nem tudok jobb hírekkel szolgálni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993