Adenocarcinoma

2014.02.08.

Az alábbi kérdés Dr. Balogh Lajoshoz, onkológiai szakrendelésünk vezetőjéhez érkezett:

Tisztelt Doktor úr! 10 éves foxi keverék kutyánk szövettani eredménye: „a bélfalat a savóshártyáig infiltráló adenocarcinoma és másodlagos lymphocytás plazmasejtes infiltráció”.   Tudom, hogy nem túl jó a prognózis, érdeklődnék, hogy tanácsolna-e valamilyen speciális kezelést. Jelenleg Celladam cseppet, Preventa vizet kap, valamint Vitalactin pasztát. Kezelőorvosa ajánlotta a COX-2 gátlás miatt a Hotemint és gondoltunk a CV-247-re, továbbá felmerült a Varga féle gombakivonat is. Bizonyára nem ajánlott egyszerre ennyiféle dologgal terhelni, Ön milyen termékeket javasolna számára? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel:

Tisztelt Kovács Zsuzsa !
Nem derült ki számomra egy sereg fontos dolog.
Nekem nem egyértelmű, hogy a Chilike szövettani eredménye műtéti úton eltávolított tumor volt-e, vagy diagnosztikai laparatómia során történt-e mintavétel. Ha terápiás műtéti beavatkozás történt, fontos lenne tudni azt is, melyik bélszakaszon helyeződött a tumor, mi volt a mérete, sikerült-e ép szélekkel radikálisan eltávolítani a tumort, és tudni kellene arról is, hogy volt-e nyirokcsomó áttét és azokat is el tudták-e távolítani. A legfontosabb pedig az lehet, hogy tudjuk, volt-e, van-e távoli áttét (máj, tüdő ..) a kutyában.
A kutya onkológiai betegségének előrehaladottságát a legpontosabban egésztest 3D hybrid képalkotókkal (PET/CT, SPECT/CT) lehetséges felmérni. Ezzel derülhetnek ki az esélyek, kezelési lehetőségek és ezek várható eredményei.
A felsorolt szerek bármelyikét, akár az összeset is adhatják a kutyának, ezek egyike sem árt, de a betegség lezajlását érdemben sajnos nem befolyásolják.
Üdvözlettel:

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993