Macskaláb

2014.02.18.

Kedves Doktor Úr! Küldöm a röntgen képeket,egy 11 éves kasztrált fekete keverék macskáról van szó, akit azért vittünk orvoshoz mert sántított. Varom válaszát! U.i.: ha valamelyik részlet nem jól látszik, készítek újabb felvételeket!

Tisztelt Tury Máté !
A mellékelt fotók alapján sajnos teljesen jogos a csontdaganat alapos gyanúja a macskán.
A dilemma a telefonon megbeszéltek szerint továbbra is az, hogy biztosan csonttumor ábrázolódik-e a felvételen, vagy van olyan szerencséje a cicának, hogy gyulladásos/degeneratív betegséget látunk (pl ossifikáló osteomyelitisz). Ha tumor fejlodik, akkor primer csonttumor-e, vagy a primer tumor máshol van és az áttétet látjuk a röntgeneken. Ez utóbbi esetben lényeges a primer tumor ismerete és az esetleges egyéb áttétek is. A primer csonttumorok között is vannak jóindulatú (osteoma, chondroma, fibroma …) változatok, és vannak rosszindulatú tumorok (osteosarcoma, chondrosarcoma, fibrosarcoma …) amelyek gyakran képeznek áttéteket testszerte. A felvételek alapján számomra az sem kizárt, hogy lágyszöveti tumor indult fejlodésnek a csontállomány közelében és azt átszövi, belenő.
A feltett kérdéseket többféle vizsgálómódszerrel közelíthetjük meg. Érdemes lehet vérvizsgálatokat végezni, mert a hematológiai paraméterek elárulhatják, ha idült gyulladás zajlik a szervezetben, az ALKP és Ca2+ emelkedése valószínűsítheti a csontléziót, a máj- és vese paraméterek jelezhetnek durva áttétet, illetve fontosak lehetnek az altathatóság/műtét , sugárkezelés, gyógyszeres kezelések kockázatait illetően. További röntgenekkel és ultrahang vizsgálattal nagyméretu egyéb terimék kiderülhetnek a cicában. A röntgenen (és ultrahangon) ábrázolódó terület(ek)rol érdemes lehet szövettani mintát venni.

Akár további vizsgálatok nélkül is elvégezheto a végtag magas amputációja – és a varratszedéssel egyidoben kiderülhet, hogy mi a szövettani diagnózis.

A legokosabbak azonban akkor lehetünk, ha egésztest 3D hybrid képalkotóval (SPECT/CT) megvizsgálhatjuk a macskát. Ezzel pontos válaszhoz jutunk az onkológiai betegséget illetően – és a várható eredmények ismeretében tud dönteni a kezelés(ek)ről.
Ilyen típusú vizsgálatokat előzetes bejelentkezés alapján csütörtökönként végzünk az OSSKI-ban.
Üdvözlettel:
Dr. Balogh Lajos

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993