szteroid

2014.02.22.

Érdeklődni szeretnék, hogy a kutyusom 3 hete kapott veszettség oltást, és az orvos szerint 1 hónapig nem kaphat szteroidot (Depedin-t). Most azonban bűzmiriggyuladásra gyanakszik az orvosom, mert nagyon vakarózik a kutya és volt már bűzmirigygyulladása , telefonon beszéltem az orvossal. Tudom hogy ilyenkor szteroid kellene, megkaphatja -e a Depedint vagy várni kell még egy hetet? Köszönöm: T. G.

Kedves Gazdi!

Azért mondta állatorvosa, hogy 1 hónapg ne kapjon Depedin injekciót, mert a Depedin egy szteroid tartalmú szer, amely elnyomja az immunrendszer működését, így hátráltatná a veszettség vírus elleni védettség kialakulásátr.

Én azonban nem abban látom a problémát,  hogy el kell csúsztatni a Depedin injekció időpontját, hanem abban, hogy a bűzmirigy gyulladás és viszketés okának kiderítése helyett, inkább a tünetek leyomása a cél. A Depedin nevű gyógyszer egy szteroid típusú gyulladáscsökkentő, amelyet nem oktani kezelése a viszketésnek, bűzmirigy gyulladásnak, hanem csak a tüneteit tünteti el. Ha már ilyen fiatal korában (az adatlap szerint 6-12 hónapos a kutyus) elkezdik ezt adni, és nem derül ki, hogy mi okozza a tüneteket, akkor nagy árat fizethet a szervezete ezért. Olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint a Cushing-kór, a bőr elvékonyodása, máj- és veseelégtelenség, fogékonyság a fertőzésekre, gyomor- bélvérzések, stb. Ráadásul fiatal állatoknál nagyon indokolt esetben és körültekintően lehet csak használni.

Allergiás hajlam, parazitás, egyéb fertőzés is állhat a viszketés, bűzmirigy gyulladás mögött, amelynek felderítése bőrkaparék- mintavétellelallergia teszttel, speciális táplálással és egyéb kiegészítő vizsgálatokkal, és szükség esetén allergológiai, bőrgyógyászati  szakrendelés igénybevételével deríthető ki.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993