Nyuszika

2014.02.28.

Üdv! Puszedli 4 éves bak nyuszika.Kb. az utóbbi 4 hónapban hajnaltól délután 1-ig 2-ig megy a hasa.A szénát nem szereti ,ezt nem tudom mivel kéne pótolni(vagy esetleg milyen fajta szénát vegyek?).Sajnos elég sok joghurtos dropsot adok neki,pedig tudom hogy ez nem helyes.Zöldséget,gyümölcsöt nagyon szereti a tápból próbálom a minőségit megvenni neki.Esetleg tudna ajánlani egy egészséges tápot?Szeretném egészségesen táplálni,de nem tudom ,hogy csináljam,mit adjak neki.Adna tanácsot,hogy milyen táp jó neki?( tervezem ,hogy veszek neki Megan Megi tápot-ebben sok a rost-)Szereti még a gyógynövényeket is. A másik probléma,hogy ezen a héten elkezdett tüsszögni.Nem tüsszög annyit ,csak egyszer-egyszer.Ez miért lehet? De szerencsére ugyanúgy futkosik,játszik. Kérem segítsen!Előre is köszönöm, Veronika

Kedves Gazdi!

Nem tudom elképzelni, hogy egy nyúl ne szeresse a szénát! Azt gondolom, hogy a joghurtos drops jutalomfalattal, ahogy azt Ön is érzi rögtön le kellene állni, mert az nyúlemésztés szempontjából teljesen értelmezhetetlen dolgokat tartalmaz (pl. olajok és zsírok, tej és tejtermékek), ráadásul maga a gyártó is naponta maximum 1-3 db-ot engedélyez. Szerintem a szénamentes, joghurt dropsos táplálás magában felelős lehet a hasmenésért.

A jó minőségű széna halvány zöld színű, kellemes illatú, pormentes. Ennek kell kitennie a táplálék 70%!-át. Szénarácsban szokták a ketrecre erősíteni, hogy egész nap elérhető legyen. Semmivel nem pótolható, csak a széna etetéssel gondoskodhat nyuszija egészséges bélműködéséről. A magam részéről azt tanácsolom, hogy többet ne vegyen joghurt dropsot, nyuszija semmit sem veszít, ha életében többet nem eszik ilyet, sőt!

A kész gyáritáp gabonákból áll, a táplálék 5 %-át képezheti, mert magas energiatartalmú, és hízlal.

A zöldfélék, zöldségek, gyümölcsök a táplálék 25%-át teszik ki: ehet répát, fehérrépát, almát, körtét a magja nélkül, káposztaféléket, sütőtököt nyersen, petrezselymet, spenótot, nem szennyezett helyről szedett gyermekláncfüvet, tyúkhúrt.

Nagyon jó lenne,ha beszerezne egy nyúltartásról szóló könyvet, amiből még több jótanácsot kaphat, a tüsszögés miatt pedig nagyon jó lenne,ha felkeresne egy állatorvost, aki meg tudja viszgálni.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993