nagy baj

2014.03.07.

Jó reggelt! Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet megkülönböztetni idős kutyánál, a súlyos máj illetve veseelégtelenség tüneteit egymástól ? Lehetséges-e, hogy a vérvétel eredményen a normális karbamid szint mellett mégis veseelégtelensége van a kutyának ? köszönöm

Kedves Gazdi!

Nem egyszerű az élő szervezeteket vizsgálni, sajnos mindenre, és mindennek az ellenkezőjére lehet találni példát, nem egyértelmű “mérések”, eredmények és számok szerint kell dolgoznia az állat és ember orvosoknak. Előfordulhat a veseelégtelenség normális karbamid szint mellett is.

Gyakori, hogy csak a terápia, a kezelés hatásossága alapján következtethetünk a betegségre, ahogy az is, hogy az egyik rendelőben, laborban mért véreredmény nem egyezik a másikkal, más időben más eredményeket mérünk, és az is gyakori,hogy nincs pénz, lehetőség minden szükséges vizsgálat elvégzésére.

Az is előfordul, hogy a kezelés szempontjából nem feltétlenül szükséges a 100%-os diagnózis, mert a máj és veseelégtelenség tüneti kezelése nagy vonalakban megegyezik: infúziós terápia, vitaminok, fájdalomcsillapítás, szükség esetén antibiotikum, stb. Mindkét szerv magától regenerálódik, orvosilag ezt a szervezeti regenerálódást tudjuk támogatni. Előfordul, hogy sebészeti beavatkozásra is szükség van, ennek eldöntésére több kiegészítő vizsgálatra van szükség, egy vérvizsgálat önmagában nem elég.

Annál biztosabb egy diagnózis, minél több oldalról megtámogatjuk vizsgálatokkal: ultrahang, röntgen, CT, biopszia, szövettan, stb.

Nagyon remélem, hogy sikerül segíteni az idős kutyán, akár máj, akár veseelégtelensége van.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993