fialás utáni súlyveszteség

2014.03.07.

Tisztelt Doktornő/Úr! Az egyik cicámnak másodszorra lesznek kölykei. Az első alom utan jelentős súlyveszteség volt nála megfigyelhető, és csak nehezen, hosszú idő alatt tért vissza az eredeti súlyához. Amennyiben lehetséges, ezt most szeretném megelőzni. Olvastam róla, hogy léteznek olyan tápok, kiegészítők amelyek a súlygyarapodásért felelősek. Tudna ajánlani nekem ilyesmit? Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem tudom, hogy Ön macskatenyésztő-e, de ha igen, akkor biztosan valamilyen szuperprémium táppal eteti a tenyészmacskáit, ezesetben ennek a tápnak a vemhes, illetve szoptatós macskáknak vagy a kismacskáknak való fajtáját etesse.  A növekvő magzatok az utolsó hetekben, héten már nyomják a gyomrot, az anyamacska nem tud nagy mennyiséget fogyasztani, így az utolsó héten a legfontosab az energiadúsabb, vagyis zsírosabb, több fehérjét tartalamazó táp, amelyből kisebb mennyiség is fedezi a megnövekedett igényt. A vemhes macskát féreghajtani is kell még szülés előtt, hogy a kiscicákat az anyatejen keresztül ne fertőzze meg bélférgekkel.

Ha Ön nem tenyésztő, akkor először is azt javasolnám, hogy ne tenyéssze tovább a  cicát, hanem a mostani szülés után 6-8 héttel ivartalaníttassa. Erről további információkat talál ITT. A táplálásról és a féreghajtásról ugyanúgy kell gondoskodni, mint egy tenyésztőnek. Energiadús, zsíros, jól emészthető, nem emberi élelmszer boltokban kapható, hanem speciális állateledel szaküzletekben, állatorvosi rendelőkben kapható táppal etesse, vagy adjon a tápjoz állati zsírt, mondjuk kacsa, vagy disznózsírt, főtt húst, főtt tojást, sajtot, tejfölt. A macskák helyes táplálásáról talál még információt ITT.

Előfordulhat, hogy a leggondosabb táplálás ellenére is fogy a cica, ekkor állatorvosi kivizsgálásra van szükség, hogy kiderüljön, mi lehet a háttérben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993