korai szülés

2014.03.11.

Tisztelt Doktor Úr! Készülünk kiskutyát vásárolni, természetesen rendes tenyésztőtől. A kiskutyák azonban 7 nappal a várt időpont előtt születtek meg. 6 db kiskutyából 3 élte csak túl. Az lenne a kérdésem, hogy ez jelenthet-e bármiféle rejtett betegséget, hajlamot, akármit a későbbiekben? A tenyésztő azt mondta, az egyik kutya nem olyan szép jelenleg mint a többi, de csak ő a szuka és én mindenképp szuka kutyát szeretnék. Van bármiféle várható betegség azért, mert korábban születtek, vagy nincsen? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. Szandra

Kedves Gazdi!

Lehet, hogy túl szigorú leszek, de nem javaslom, hogy a rendes vemhességi időnél korábban született alomból vásároljanak kiskutyákat. Az anya megbetegedése sem zárható ki, ahogy örökletes betegségek sem, akár károsodhattak a magzatok még az anyaméhben, ráadásul a legrosszabbul fejlődő kiskutya gyakran rosszabb esélyekkel indul az életben, mint a jól fejlődő alomtársak. Ezek a hátrányok azt is jelenthetik, hogy beteges lesz a kutyus, sokat kell majd rá költeni, nem biztos, hogy egészséges kutyaként éli le az életét. Ha megteheti, olyan sikeres tenyésztőnél adjon ki pénzt, akinél egészséges, időre született kiskutyák közül válogathat.

Persze előfordulhat, hogy tévedek, de fel kell készülniük erre a legrosszabb eshetőségre is. Utólag, ha már megszerette az ember a kiskuytát, már úgysincs szíve sem visszaadni, sem a tenyésztővel pereskedni az esetleges pénzvisszatérítés miatt.

(Bevallom őszintén nem vagyok híve a pénzért, gyakran sok pénzért folyó kutyatenyésztésnek-vásárlásnak, mert egyrészt nem a fajtán múlik az, hogy egy kutya szerető társunk lesz-e, másrészt nagyon nehéz olyan valóban hozzáértő tenyésztőt találni, aki megengedheti anyagilag is magának azt a függetlenséget, hogy valóban csak a legegészségesebb, legjobb génekkel rendelkező kutyákat tenyéssze, és az alomkból is csak a legéletrevalóbb, legjobban sikerült kiskutyákat adja el pénzért. A kutyatenyésztés, ha valóban lelkiismeretesen végzik, akkor nem egy megtérülő műfaj, inkább költséges hobbi.

Ráadásul a menhelyek dugig annak gazdátlan kiskutyákkal, és az is gyakori, sajnos, hogy helyes-aranyos szakutyák véletlenül hoznak a világra bűbájos keverék kiskutyákat, akiket szívesen odaadnak ajándékba.)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993