zsebi

2014.03.19.

Tisztelt Doktor! Másfél hete vettem egy kutyát tenyésztőtől, kennelből, yorkshire terrier, 4 hónapos. Megvan minden oltása. Sajnos még nem szobatiszta, akárhányszor leviszem őt, mindig itthon végzi el a dolgát. Észrevettem mikor elhoztam, hogy a szőre tele van fehér valamikkel. Mivel nagyon alom szaga volt, meg is fürdettük őt kutya samponnal, a java rész eltünt ekkor, de még maradt azért. Gondolom ezek a fehér valamik a bőre szárazsága miatt vannak ott, mintha valami korpa lenne, és a bőrén most is látom, hogy sok van. Viszket, kaparóik, nem tudom, hogy ettől vagy mástól kaparózik, nem bolhás, az tuti, mert gondolom azt észrevenném. Viszont, nem sokszor, de nyalogatja a mancsait, nyílásait is nyalogatja, bár ezt minden kutya szokta, és észrevettem, hogy a füle mögött és a szájánál sokat vakarózik nagyon. Nézegetem neki jobb oldalon a száját, egy kis sebet találtam neki ott, de nem nagyon hagyja, hogy megnézzem. Jönnek, cserélődnek a fogai is, a falat szokta rágni, pedig sok játékot teszek elé és játszok is vele. Szóval az lenne a kérdésem, hogy mivel mi Németországban lakunk, nem olcsó az állatorvos, ezekkel a tünetekkel elvigyem őt azért? Bár nem érdekel a pénz, de ha kis dolog, akkor nem viszem őt el. Még annyit, hogy nem tudom más kutyáknál hogy van ez, de neki szerintem a könnyei is folynak, mert állandóan csipás neki és ragacsos, nedves a szeme alatt, minden nap mosnom kell neki, de többször is kellene, csak nem akarom őt piszkálni annyit. Táp: Royal canin. Köszönöm a választ! Zsanett

Kedves Gazdi!

Levelében leírtakból nekem úgy tűnik, hogy elegendő oka van arra, hogy állatorvoshoz vigye kiskutyáját. A fehér korpaszerű képlet lehet a vakarózás, a bőr kiszáradásának a következménye, de utalhat paraziták, baktériumok, gombák jelenlétére is. (Ajánlom ebben a témában korábbi hírlevelünket: Parazitás hírlevél.

Az állandó könnyezés lehet kötőhártya gyulladás, könnycsatorna szűkület, allergiás hajlam következménye, amit szintén ki kell vizsgálni, ahogy a seb sem maradhat ellátatlanul. Az állandó vakarózás, nyalogatás is lehet abnormális, a vizsgálat során remélhetőleg ez is kiderül.

A szobatisztaságras következetéssel, sok dicsérettel lehet rászoktatni. Érdemes lenne beszereznie egy kutyneveléssel, kutyatartással foglalkozó könyvet, amiből meríthet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993