pindur

2014.03.21.

Jó napot. Egy éves Bichonom van,már egy sziv mütéten is átesett, PDA-val volt mütve. Most az a panaszom hogy légcsöszükülettel küzdünk,nagyon nehezen lélegzik, a friss levegön, a szél is nagyon meg viseli, fárad, és nem tudom már mit tehetek érte, a szive jol van EKG, szívultrahang, mellkasröntgen vizsgálat minden ok, csak a kutyus szenved. Kérem a tanácsukat, mert nagyon hasznos. Köszönöm szépen.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kiskutya szenvedéseit, és egyben örülök, hogy jól átvészelt egy ilyen komoly műtétet. A Perzisztáló Ductus Arteriózus (PDA) egy magzati korból megmaradt ér, ami a még nem működő tüdőt kikerülve, a vért a tüdőartériából közvetlenül az aortába vezeti. Ez a kis ér rendesen az első légvételkor elkezd beszűkülni a megváltozott nyomásviszonyoik miatt. De ha 7 napos kor után is megmarad, akkor súlyos szívbetegséget okozhat, ezért kell műtétileg lekötni, vagy elzárni. Ez az Ön kutyájánál sikeresen meg is történt és ha leveléből jól értem, a szív károsodás nélkül vészelte át, vagyis a szívelégtelenség kialakulása előtt megtörtént a műtét.

A légcsőszűkület diagnózisához a legcélszerűbb az endoszkópos vizsgálatot kérni, ahol meg tudják ítélni a súlyosságát. Érdemes azonban az altatási kockázatot is figyelembe venni, hiszen az endoszkópos vizsgálat csak altatásban lehetséges. A légcsőszűkületet lehet gyógyszeresen kezelni, ha nem súlyos, de előrehaladott esetekben csak a műtét segíthet. A kímélő életmód is nagyon fontos, óvni klel a fizikai megterheléstől, de ha a tapasztalata azt mutatja, akkor a “széltől” is!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993