víz

2014.03.21.

Kedves állatorvos! Nekem van egy több mint 15 éves golden retriever keverék szuka kutyusom. Szeretném megkérdezni, hogy normális e ha kevés vizet fogyaszt? Amúgy elég aktív , jó étvágyú, azt leszámítva, hogy felkeléskor segítségre szorúl mert hátsó lábai kicsit rogyadoznak, amig be nem járatódnak. Szóval kevés vizet iszik, ezt figyeltem meg.Próbálok csalni és az ételbe is teszek vizet, azért is mert elég mohón eszik. Lehet e ez valami betegség tünete ? köszönöm

Kedves Gazdi!

Először is gratulálok, hogy ilyen hosszú ideig volt gondos gazdája kutyájának, nagyon szerencsés kutya.

A vízfogyasztás lehet objektíven és szubjektíven kevés. Meg kellene nézni, hogy mit eszik a kutya- száraz vagy nedves tápot, esetleg kap-e zöldséget, gyümölcsöt, változott-e ebben valami az utóbbi időben, stb. A szervezete vízellátottságát, vagyis hidratáltságát állatorvosi vizsgálat során úgy ellenőrizzük, hogy ráncba emeljük a hát bőrét, és figyeljük, mennyi idő alatt ugrik vissza, illeteve a nyálkahártyák szárazságát is szoktuk figyelni. Ennél pontosabb módszer a vérből történő hematokrit vizsgálat, amely során azt nézzük, hogy milyen a vér sejtes fázisának és a teljes vérnek egymáshoz viszonyított térfogataránya, vagyis nem túl “híg” vagy túl “sűrű” egy állat vagy ember vére. Ebből az értékből sok mindenre következtethetünk, például arra is, hogy elegendő folyadékot fogyaszt-e kutyája.

Időskorban előfordul, sőt igen gyakori, hogy kevesebb folyadékot fogyaszt ember-állat egyaránt, de hogy ez kóros-e, illetve van-e ezzel teendő: az csak állatorvosi kivizsgálás során derülhet ki az Önök esetében is, tehát azt javaslom keresse fel állatorvosát!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993