Hatalmas nyílt seb kezelése

2014.03.24.

Üdvözlöm! Egy hete, az 5 éves ivartalanított Cicámat baleset érte. Kijárós cica, nem tudjuk pontosan mi történhetett vele. A jobb hátsó combján hatalmas szakított sebbel jött haza, múlt csütörtök éjjel (03.13.). A Lehel utcai állatkórház éjjeli ügyeletén látták el. 4 napig benn volt. Először összevarrták, majd később, hétfőn délelött kimetszették az elhalt bőrt, délután hozhattuk haza először. Gyakorlatilag az egész combjáról hiányzik a bőr. Gyógyszert nem kapott, csak egy kenőcsöt (Pana Veyxal). “Derékig” pisis és koszos volt szegénykém. Itthon próbáltam őt vizes ronggyal/szivaccsal mosdatni, de nem hagyta. Napi kétszer kentük neki (kesztyűben), ahogy mondták. Itthon voltam vele egész héten. Egy külön részt hoztunk neki létre, ahol mindent elér és folyamatosan cserélem alatta a lepedőket tisztára. Csütörtökön vittük kontrollra, ahol kiderült, hogy muszáj kitisztítani a sebét, mert gennyes és elfertőződött. Nem írtak fel neki gyógyszert, mégis tőlünk kérdezték, hogy miért nem szedett. Még egy napig benn kellett maradnia. (az elmúlt hat napban háromszor volt bódítva.) Kitisztították a sebét és még metszettek ki neki bőrt. (több helyen van benne neki varrás). Most sokkal szebb a sebe. (gyanítom elöször , mikor elhoztuk, már „bacis” lehetett. Össze sem hasonlítható a két látvány. Étvágya nagyon jó. Sokat iszik és a széklete is rendben van. Most végre kapott két gyógyszert: Synulox 50mg (napi 2x) és Meloxidyl 0.5 mg/ml (napi 1x). A kenőcs mellé kapott még egy Solutio Merbromini ecsetelőt. (Bár ezt csak „önszorgalomból írta fel neki az éppen aktuálisan rendelő orvos). Mielött elhoztuk ezzel beecsetelték, így este csak a kenőccsel kentük neki. Napi kétszer – háromszor kell mind a kettővel. Rákérdeztünk, elöször az ecsetelővel kell, mikor az megszárad, lehet a krémmel is. Nagyon nem viseli jól, sokat morog közben. Sajnos nagyon sokat mocorog, mert próbál mosakodni, a gallér miatt nem tud. Néha belenyúl a mancsával a sebébe, de folyamatosan nézzük őt és egyből elvesszük a mancsát onnan. Most vedlik, így óhatatlanul megy a sebébe is szőr.

Ma reggel elkezdtük a rutint. Megkapta az első gyógyszert, simán megette, nem volt gond. Beecseteltük neki, viszonylag jól viselte. Majd egy órával később a krémmel is bekentük. Ezt már nem igazán viselte jól. Krémezés után mindig szundikál, nem tudom, gondolom nagyon fáj neki. A kérdésem az lenne (mivel nem értek hozzá, de nagyon aggódom érte), hogy mindez valóban jó kezelés e neki, valamint a kenés után nem sokkal elkezdett remegni szegénykém, ez normális? Miközben megírtam levelemet már abbahagyta, de nagyon megijedtem. Szíves válaszát előre is köszönöm! Köszönettel, Hajek Boglárka

Kedves Gazdi!

Utólagos engedelmével kapcsolatba léptem az Állatkórházzal, akik nagyon segítőkészek voltak, és szívesen adtak felvilágosítást a további kezeléssel kapcsolatban:

“Hajek Boglárka cicája a kórházi 4 napos kezelés alatt folyamatosan antibiotikumos és fájdalom csillapító kezelést kapott a szükséges sebészeti beavatkozások mellett. Hazaadásakor a száraz, gennytől mentes sebfelület helyi kezelésére Pana Veyxal kenőcsöt adtunk, aminek alkalmazását a hazaadáskor demonstráltuk a betegen. A múlt héten a beteg rendszeresen megjelent az előírt kontrollokon és a kezelését az állapot alakulásának megfelelően módosítottuk (sebészeti beavatkozás, ismételt antibotikum kúra, fájdalom csillapítás, sebkezelő oldat).
Jelenlegi otthoni kezelésére a felírt gyógyszereken kívül az emlitett ecsetelő oldat használatát javasoljuk.
A kenőcs alkalmazása ideálisabb lenne, mert nedvesíti a nagyméretű bőrhiányos területet, de ha ez irritálja a cicát akkor nem nagy gond ha csak ecsetelés történik a piros oldattal.
A cica kezelőorvosa a héten, a megbeszélt időben várja kontrollra  a beteget. Üdvözlettel, Dr. Bende Balázs

A kijáró cicákat gyakran érik sérülések. A szakított sebek igen fájdalmasak, minél nagyobb felületűek, annál tovább tart a gyógyulás. Nem egyszerű sem a kezelés, sem a seb tisztántartása, ahogy azt Ön is tapasztalta. Gyakran csak bódításban, altatásban lehetséges a sebkezelés, ami nem csak anyagilag megterhelő, hanem az állat szevezetét is terheli. Jelenleg a cica szájon át is kap antibiotikumot (Synulox tabletta) és fájdalomcsillapítót (Meloxidyl) és helyileg is kezelik. Ha folytatja az előírt kezelést, visszajár kontroll vizsgálatra, ahol a kezelőorvos megítélheti a gyógyulás menetét, akkor mindent megtesz a cica gyógyulásáért.

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával!

Üdvözlettel,Dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993