Kullancsirtó

2014.04.01.

Kedves Doktor Úr! 1 hónap múlva hozzuk el a sheltie szuka kutyánkat a tenyésztőtől. Kullancs és bolha elleni védekezésben kérném a tanácsát. Gondolom mivel hosszú a szőre a nyakörv nem igazán jöhet szóba. Spot on-ok közül melyik az amely megfelelő lehet számára? Olvastam valahol, hogy bizonyos összetevőkre a skót juhászok érzékenyek “Mert vannak fajták amelyeknek nem adhatóak bizonyos gyógyszerek sem, mert át tudnak lépni az agygáton. Pl. skótjuhász.” Ezt egy fórumon olvastam, nem tudom mennyire igaz, illetve hogy a sheltit ez mennyiben veszélyezteti. Számomra az Advantix csepp szimpatikus, nem tudom abban lehet-e ilyen szer? Illetve érdekelnek még a természetes készítmények (Héry), de úgy tudom azok nem ennyire hatásosak. Olvastam még a Luposan Zeckweg nevű kiegészítőjéről, hogy állítólag hatásos, bár sokan nem tartják reálisnak, hogy a fokhagyma és egyéb összetevők elriasztják a kullancsokat. A többi készítmény nem tudom mennyire veszélyes a kutya egészségére hosszú távon.

Illetve még egy kérdésem lenne, hogy úgy tudom legalább az első veszettség elleni oltásig nem szabad elvinni a kiskutyát sétálni, valahol fél évet is írnak. Első veszettség elleni oltást 14 hetes korában kapja, utána már ki lehet vinni, vagy meddig tanácsos várni? Segítségét előre is nagyon köszönöm! Köszönettel: Szandra

Kedves Gazdi!

Igazán szerencsés a kiskutya, hogy olyen helyre kerül, ahol gondos gazdája már idejében felkészül a fogadására, informálódik.Gratulálok!

Nagyon jól írták azon a fórumon, a skót juhászok, sheltie-k, hosszú szőrű whippetek és más, főként fehér lábú fajtáknál egy génmutáció folytán (MDR1 gén) egyes gyógyszerek alkalmazásánál körültekintőnek kell lenni. lyen az ivermectin, milbemycin és származékai, az Immodium hatóanyaga, a loperamide, és számos daganatellenes szer (vincristine, doxorubicin, stb.). Innen van az angol, állatorvos között keringő kifejezés, hogy  “white feet don’t treat”, vagyis a fehér lábú főként juhászkutyákat ne kezeljék pl. ivermectinnel. A legújabb kutatások kiderítették, hogy ez így nem teljesen igaz, mert az ivermectinnél számít a dózis is, pl. a szívférgesség megelőzésére használt alacsony adag nem toxikus a skót juhászokra,  egyéb fehérlábú fajtákra sem.

Visszatérve a bolhákra, kullancsokra: az Ön által említett Advantix csepp hatóanyagai az imodokloprid és a permetrin, amelyek minden kutyafajtán használhatóak. Macskákkal együtt lakó kutyáknak azonban nem ajánljuk, mert a permetrin rájuk veszélyes.

A nyakörvek is használhatóak, ha a szőrt széthajtva tudnak érintkezni a bőrfelülettel, ezért ezektől sem tanácsolnám el. Hatóanyagmentes védelem lehet az ultrahangos kullancs és bolharisztó, a Tickless.

A Luposan Zeckweg készítmény egy olyan táplálékkiegészítő, amelyet a szőr és bőr egészségéért fejlesztettek ki, és abból a feltételezésből indul ki, hogy a bolhásságot, kullancsosságot a nem megfelelő táplálás okozza, vagy legalábbis hajlamosít rá. Ehhez sem pro-sem kontra nem tudok hozzászólni, a puding próbája az evés, ki kell próbálni.

Az oltásokról: a veszettség oltás hatóságilag kötelező, minden 3. hónapot betöltött kutyát 1 hónapon belül be kell oltani. Ha nem, megbüntetik az embert, még akkor is, ha városon belül semmi esély nincs arra, hogy veszett róka harapja meg a kutyát.

A kutyabetegségek elleni oltások nem kötelezőek, de ajánlottak a más kutyáktól elkapható betegségek elleni védelem miatt. Csak több oltással lehet megfelelő védelmet kialakítani, így addig nem garantálhatnak megfelelő védelmet, amíg az összeset meg nem kapta a kutyus. Elméletileg az utolsó oltás után 2 héttel már védett. Oltásokról sok hasznos információkat talál, ha IDE KATTINT!

Nagyon sok örömet kívánok az új kutyushoz!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993