fehérjedús diéta

2014.04.01.

Kedves Dr Úr! Van egy öregedő 10 éves perzsa ivartalanított lakásban tartott kandúr cicám. Januárban végeztek nála egy labor vizsgálatot, mert ivartalnították,  azzal az eredménnyel, hál Isten minden rendben vele kivéve, hogy a máj enzimje magas. A Dr Nő azt mondta fehérjedús étrenddel ezt kordában lehet tartani. Most már kb 1 hete minden reggel hányással kezdi a napot, de csak ébredés után hány, illetve sokat folyik a nyála, nem nagy mennyiség de mindig nyálas a szája körül . A problémám az hogy amit Ő ajánlott nekem ételéket sajnos nagyon drága nem engedhetem meg magamnak minden hónapban többször is , ha csak Ő lenne beleférne, de rajta kivül vannak még állatok akiket etetni kell . Ez nem azt jelenti, hogy moslékkal etetem, probálok azért minőségibb ételeket venni neki . Házikosztot nem eszik csak tápot. Kérdésem az lenne , hogy tudna- e nekem ajánlani valmilyen ételt, amit szabad neki adnon, hogy a fehérjedús étrendet be tudjam tartani akár házi kosztal is megprobálkoznék , illetve valamilyen tápot ajánlani, ami azért még megfizethető árkategóriába van, A Dr Nő Hills-et ajánlott , de az nekem nagyon dárga sajnos. Válaszát előre is köszönöm! Brigitta

Kedves Gazdi!

Májelégtelenség, csökkent májműködés diétájánál az a lényeg, hogy olyan fehérjét vigyünk be a szervezetbe,a mely nagyon jól emészthető és kevés olyan anyagot tartalmaz, amely nem hazsnos, a szervezetnek, amelynek méregtelenítése a máj feladata lenne. Ilyen a tojás (főzve), a tejtermékek (nem tej!) például a sajt, tejföl, joghurt, túró, a húsok (nem húskészítmények!), a sült, főtt hal. A macskák fehérjéből és zsírból fedezik az energiaszükségleteiket, szénhidrátra (cukor, tészta, rizs, kenyér, krumpli) gyakorlatilag nincs szükségük. A zsír lehetőleg állati zsír legyen: kacsa, liba zsír, vaj, faggyú a sült húsokról. Macskák táplálásáról hasznos információkat talál ITT.

Sajnos a tápokról azt kell tudni, hogy minél drágábbak, annál valószínűbb, hogy akár emberi fogyasztásra is alkalmas valódi húsból vannak, minél olcsóbbak, annál kevésbé. Nem véletlen, hogy a tápok első, második összetevője valamilyen gabonaféle, pedig cicáink kizárólagos húsevők.

Ha spórolni akar, akkor szerintem kevesebb, de neki való és jól emészthető ennivalót adjon.

Másik kérdése a nyálzásról, ami gyakran fogágybetegség, szájfekélyek következménye, de akár szájűri gyulladás, más elváltozás is lehet a háttérben, ezért mindenképpen meg kellene mutatni állatorvosának.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993