Lilike

2014.04.07.

Több cicám van lakásban tartva, ivartalanítva vannak, de sajnos anyagi okok miatt 4 év óta nem tudom őket oltatni, előtte évente oltattam. Most egyik cicám nagyon beteg lett, 1 hete kezdődött nála, hasmenés, nem eszik, nem iszik, vérvétel csökkent fehérvérsejt számot mutatott, infúzió, antibiotikum, vetri dmg, calopet paszta, és egyéb roboráló injekciókra is csak romlik az állapota. Többi cica még tünetmentes, de rettegek mi lesz velük. Ha beoltatom őket, most lehetne? vagy pár napot várjak? Ha valamelyikben a betegség benne van, az oltás miatt nem lesz rosszabb a helyzet? Az orvos szerint panleukopénia, ami lappangási ideje 3-5 nap. Soha nem mennek ki, így nem tudom hogyan fertőződhetett meg 3-5 nappal a tünetek előtt? Mivel 4 éve voltak oltva, ezért 1 oltás kell nekik, vagy előlről kell kezdeni mint kiskorukban, 2 oltás, majd évi 1 ismétlő? Kérem segítsen, mit tegyek, hogy megmentsem a többi cicát.

Kedves Gazdi!

A macska pánleukopénia vírust vérből lehet kimutatni, vannak gyorstesztek erre a célra, amik elég megbízhatóak. Ha bizonyítottan a macska panleukopenia vírus a betegség okozója, akkor azonnal el kellkülöníteni a beteg cicát a többitől, mert ez egy igen fertőző vírus, ami a beteg állat hasmenéses bélsarával, illetve az azzal érintkező tárgyakkal terjed. (Ez egyébként akkor is szükséges, ha más betegségről van szó.) Kiirtani csak hipóval lehet, még ha teljes a tisztaság, akkor is maradhat fertőzőképes vírus a környezetben. Legalább 1:30-as higításban kell alkalmazni, és 30 percig hatni kell hagyni lemosás előtt.

Azonban az a jó hír a sok rossz között, hogy ez a betegség leginkább a fiatal, oltatlan macskákra veszélyes, a felnőtt, 4 hónapos korban vakcinázott macskák életre szóló védettséget kapnak, elvileg, ami alól lehet kivétel. Csak egészéges állatot lehet vakcinázni, ezért én szerintem nem lenne ajánlatos most a többi cicát oltani. Mindenképpen beszélje meg állatorvosával, hogy szerinte mi a teendő!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993