Pajzsmirigy alulmüködés

2014.04.07.

Kedves Doktor Úr! Van egy 8 éves yorki kislány kutyusom,akinek tavaly novemberben volt emlődaganata, ezért ivartalanítva is lett. A szövettani eredménye: Complex Adenoma. Azt mondta az orvosunk, ez egy jóindulatú daganat. Nem is volt ezzel semmi problémánk azóta. Viszont januárban észrevettem hogy a kutyusonak nagyon hullik a szőre, és korpás, főleg a hasán, és a mellső lábaknál nincs szőr, ami egyáltalán nem viszketett neki, mert soha nem vakarta. Viszont a fejét egyfolytában rázta és vakarta. Elvittem orvoshoz, aki szerint ez allergia, és a fülben nem lát semmit. Kaptunk egy szteroid injekciót, és 7 napra elegendő Synulox tablettát 2X1. A fülére otospektrimet kaptunk, amit 14 napon keresztül 1X 3cseppet csepegtettünk. A fülei egyre csak vörösödtek, bűzösen váladékozott. Visszamentünk orvoshoz, kaptunk posatex fülcseppet, amit 10 napig kellett napi 1X a fülbe csepegtetni. Vettek mintát, nincs bakteriális fertőzés a fülben. Ekkor már érintésre is nagyon fájt a kutya füle, csúnya vörös volt és kihullott róla a szőr! Ekkor mentünk el egy másik állatkórházba, ahol vért vettek, de a lábából nem jött elegendő vér,azt mondta az orvos hogy a nyakából kell venni, és azt szúrta meg,ami azóta is lila színű!! Tiltakoztam hogy onnan ne, de azt mondta az orvos hogy máshonnan nem tud vért venni. Ugye ettől nem lett baja a kutyámnak? Kiderült hogy a kutyusnak pajzsmirigy alulműködése van. A T4 szint: 16,3 TSH: 0,04 T4/TSH ARÁNY: 407,5 Kaptunk rá gyógyszert Forthyron flavour 200. Napi 2X 1/4. A kutyus 3kg, 1 hete kapja a gyógyszert és egyre ingerlékenyebb, idegesebb, főleg éjszaka. Remeg, reszket, liheg. Egyáltalán nem tudunk tőle pihenni, mert fent van egész éjszaka. Már nem tudom mit csinálhatnék, nagyon el vagyok keseredve. Lehet hogy túl nagy adag gyógyszert kap? A fülei is pirosak még mindig, kaptunk rá speciális fülport, de az sem használ, a bőre is nagyon csúnya korpás, azt nem kezeljük semmivel egyenlőre, mert várjuk a kaparékminta eredményét is. Úgy tudom,hogy ezek a kutyusok meghíznak. De nálunk az ivartalanítás óta nem hízott egy dekát sem, Orijen Red tápot kap reggel és este,+Béres cseppet. Pár napja csak a kezemből fogadja el a tápot, kevesebbet eszik és inni szinte egyáltalán nem akar. Mit csinálhatnék? Várom válaszát! Üdvözlettel: Egy aggódó Gazdi

Kedves Gazdi!

Nagyon összetett esetről van szó, mindenképpen olyan állatorvost kellene találni, aki az endokrinológiára szakosodott, ilyen jellegű betegségekhez ért, és lehet, hogy bőrgyógyász szakrendelést is igénybe kell venniük.

Kistestű kutyáknál a sok vért igénylő tesztekhez a vérvétel megfelelő helye a véna jugulláris, vagyis nyaki véna, és nagyon gyakran előfordul, hogy lila, kék, majd zöld lesz a vérvétel helye. Ez elsőre igen veszedelmesnek látszik, de ha belegondol, hogy a megszúrt véna a bőr alatt fut közvetlenül és a szúrásnál nem hatol mélyre a tű, akkor rájön, hogy ez semmivel nem különbözik a lábból való vérvételtől.

Jobbulást kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993