Bordeauxi-dog

2014.04.14.

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét kérni. Van egy 6 éves bordeauxi-dog kan kutyusom, aki a jobb hátsó lábára 3-4 hónapja sántít, illetve már nem is használja. Csonthártyagyulladással kezelték eddig, most kiderült, hogy csontdaganat. Az amputálást javasolták megoldásnak. Én is emelett döntöttem. Úgy gondolom, hogy jár még egy esély a kutyámnak. Viszont több dolgot is hallottam már ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy így is kb. fél éve van hátra. Viszont volt, aki azt mondta, hogy ez egyáltalán nem törvényszerű, éveket is élhet még, és ez a valószínűbb. Az Ön véleményére lennék kíváncsi ezzel kapcsolatban. Az amputáció után szükséges-e esetleg bent, a lakásban tartani a kutyát, vagy nyugodtan maradhat a helyén, az udvarban? Van valami, amivel megkönnyíthetem a felépülését? Nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Búza Brigitta

Kedves Gazdi!

Kérdését onkológiai szakrendelésünk vezetőjétnek, Dr. Balogh Lajosnak továbbítom:

Ha klasszikus csontrákja van a kutyának  (ennek sajnos nagy az esélye), akkor valóban az amputációval és kemoterápiával is valószínűleg csak 3-15 hónapot élhet a kutya. A távoli áttétek hiánya, vagy megléte nagyban befolyásolja a várható élettartamot.

A csontdaganat igazolása szövettani mintavétellel (vagy a műtét során eltávolított tumor vizsgálatával) lehetséges, az áttétek tisztázása legpontosabban egésztest 3D hybrid vizsgáló eljárásokkal megoldható, de mellkas röntgen felvételekkel és hasi ultrahang vizsgálattal is lehet informálódni.
Az amputáció után néhány napig sok gondoskodást, törődést igényelhet az eset, időbe telik, amíg a kutya megszokja az új helyzetet és megtanul felállni, járni. Mindezt meg tudja könnyíteni egy hám alkalmazásával, amivel segíthet a kutyának felállni, járni. A későbbiekben a kutya testsúlyára és az ízületeire fokozottan kell vigyázni – attól tartok, hogy mindez biztonságosan csak lakásban megoldható.)”
Múlt májusbana rendelőnkben kezelt csontdaganatos dog gazdái küldték azt a videót 6 nappal az amputálás után:

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993