Lilike 2.

2014.04.09.

Köszönöm válaszát. Sajnos cicám állapota annyira válságosra fordult, hogy el kellett altatni. Nem tudom, az állatorvos miért nem ajánlotta a gyorstesztet? A többi cicát mikor oltathatnám be? Ő is be volt oltva 5 éves koráig minden ellen, végül is nem derült ki pontosan mi volt a baja. Vízszerű barna hasmenés, lefogyott, szőre hullott és felállt rajta/állatorvos rühességre adott neki injekciót/nem evett nem ivott 1 hétig, vérvizsgálatból alacsony fehérvérsejtszám volt csak rossz. Mindent lefertőtlenítettem, de mégis félek, a többi cica nehogy beteg legyen, mivel együtt voltak addig. A tünetekből Ön szerint mi a valószínűbb, mi lehetett a baja? Mikor oltassam be a többit? Egyáltalán, ha mégis beteg lenne másik is, milyen vizsgálatokat, teszteket “kérjek” az állatorvostól?Mondjuk ezt neki kellett volna. Én nem vagyok orvos. Lakásban élő cicák, akik más cicával soha nem érintkeznek, mégis hogy lesznek ilyen betegek? Tünetek alapján lehet nem is a veszélyes fertőző betegsége volt?Kérem segítsen, teljesen kétségbe vagyok esve.

Kedves Gazid!

Nagyon megértem a kétségbeesését, de sajnos nagyon gyakori az, hogy állat, ember esetében nem derül ki a valódi kórok, mert azt csak komplikált és költséges vizsgálatokkal lehetne kideríteni, ha egyáltalán. Valóban létezik panleukopénia gyorsteszt, de elég drága, nem minden állatorvosnál elérhető és érdemben nem befolyásolja a kezelést, gondolom állatorvosa ezért sem ajánlotta. Irodalmi adatok alapján 2-5 nap a lappangási idő a panleukopenia esetében, ha mostanáig egészséges a többi cica, akkor szerintem felesleges az oltás.

Valóban elgondolkodtató, hogy a benti, nem kijáró cica mitől betegedett meg hirtelen. Azt megfigyelték, hogy ha több macskát tartanak együtt, akkor gyakoribb a megbetegedés, mintha csak egyetlen cica lakna a házban. Ha szakértő helyre, diganosztikai boncolásra kerülne, akkor esetleg kiderülhetne, hogy hirtelen mitől lett beteg, vagy mitől lobbant fel a betegsége az egyik cicának és miért egészséges a többi, és az is, hogy ez fertőző betegség, van-e ellene oltás, stb. Addig a fertőtelítésen kívül nm sokat tehetünk, de kérje ki állatorvosa véleményét is, hátha ő máshogy gondolja.

Nagyon szeretnék olyat írni, amivel elmulaszthatom a kétségbeesését, ez talán az lehetne, hogy sokáig élt boldogan, szeretetben a cica és amikor beteg lett, Ön és állatorvosa mindent megtett azért hogy meggyógyuljon. Ott a többi cica, remélem bennük sokáig öröme telik majd!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993