törött láb

2014.04.14.

Yorki kiskutyánk lába eltört, sínbe rakták, bekötötték a műtét 50000 forint lenne . Így is összeforr, azt mondta az orvos, csak nem lesz már olyan virgonc. Kérdésem mennyi idő alatt forr a kutyusok csontja mert azt is mondták 3 naponta kötözzük. Ezt mégis hogyan vigyem véghez itthon? 70km re van az állatkórház hozzánk nem tudnánk megoldani az állandó bejárást ezért ajánlották én kötözzem.Hogyan vigyem véghez? köszönöm.

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne, ha abban az állatkórházban kérne instrukciókat, ahol kezelték a kutyát, mert ők látták, hogy melyik részen van eltörve, elmozdult-e egymáshoz képest a két vagy több csontvég, csontvégek, szükség van-e egyhelyben tartani, mennyire kell szorosnak lennie, stb. ( Bár nem vagyok ortopéd orvos, de ismereteim szerint térdtől fölfelé nem ajánlatos kötözni a törött, repedt végtagot, mert csak lehúzza, terheli, és nem lehet rendesen rögzíteni.)

Általában azt kell tudni, hogy fontos, hogy ne legyen túl szoros a kötés, viszont túl laza sem, mert akkor nyilván leesik. A lábujjak közét vattával kell elválasztani egymástól, mert különben az összenyomódástól bepállik, begyulladhat, elgennyesedhet. Ugyanez igaz a szőrös részekre- mindenhol fontos a vatta réteg, amely nem engedi, hogy túl szoros legyen a kötés, ami több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. A törött részt is be kell bugyolálni vattával, és egy ízülettel feljebb kell tekerni, hogy ne essen le. Ha pl. a boka sérült, akkor térd alattig kell érnie a kötésnek. A vatta után jöhet a géz, amit rögzíteni kell vagy ramofix nevezetű ragadós, tartós kötözőanyaggal, vagy ragtapasszal. A kötözőanyagokat emberi patikában beszerezheti.

A youtubon számos oktató-videó van, sajnos angolul, de így is hasznosak lehetnek:

“leg bandage dog” keresőszavakkal

Sok sikert!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993