Bűzmirigy

2014.05.05.

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy 5 és fél éves Beagle kan kutyám és már közel 1,5éves kora óta küzdünk bűzmirigyproblémákkal. Legelső alkalommal sűrű sárszerű váladékot ürítettek neki. A kutyus ekkor került hozzám. Azóta is rendszeresen gondozza állatorvos.Eleinte elég volt 3-4havonta üríteni, de az utóbbi 1évben 3 hetente kell és az már jó, ha addig kibírja. Az állatorvos szerint “4 kutyában szokott ennyi lenni”, mármint váladék. Most már ott tartunk, hogy retteg az orvostól és már, aki fogja közben azt is összeharapdálja. A jobb oldali mirigy szinte egyáltalán nem ürül a bal oldali könnyebben, de azért az is fel szokott telleni.Az orvosunk a mirigyek állapotának romlására való tekintettel javasolta, hogy egy pasztaszerű anyaggal elsorvasztaná csak a jobb oldali mirigyet. A konkrét kérdésem az lenne, hogy ez mennyire lenne jó megoldás, és hogy veszélyes-e ez a beavatkozás?Milyen komplikációkra lehet számítani egy ilyen eljárás során? Előre is köszönöm szíves válaszukat!

Kedves Gazdi!

Sok gond van a kutyák bűzmirigyével, aminek több oka is lehet. Először azokat kell megpróbálni kiküszübölni, amiről mi, emberek is tehetünk:

 1. Rossz minőségű eledel– rostban szegény, rosszul emészthető, amitől a bélsár túl híg, és a bélsár ürítésekor nem tud a bűzmirigy is természetes módon kiürülni.
 2. Kevés mozgás– a gyors séta, sok futás a szabad levegőn nem csak a léleknek tesz jót, de mozgás közben maszírozódik a bűzmirigy is.
 3. Sokáig kell visszatartani az ürítési ingert– mert nem tudják őket naponta eleget sétáltatni, legalább reggel, este. A beagle-nek amúgy is igen nagy a mozgásigénye, és ha sokáig nem jut ki, akkor besűrűsödik a bélsár és székrekedés alakulhat ki.
 4. Elhízás: a kövér kutyáknál gyakoribbak a bűzmirigy problémák- irány a friss levegő, a sok mozgás.
 5. Kevés vízivás– mindig legyen előtte elég friss víz.

Mindezek mellett még előfordulhat, hogy a bűzmirigy problémákkal küzdő kutya allergiás valamely táplálékösszetevőre, vagy környezeti ágensre (poratka, pollenek, stb), ez is gyakran okoz bűzmirgy gondot. Az is előfordlhat, hogy a sok gyulladástól beszűkült a bűzmirigy kivezető járata, vagy túl sűrű a tartalom, ismeretlen okból.

Segíthet a sok mozgás, a jó minőségű eledel (ehhez sok hasznos információt talál Hírlevél kedvcsinálónkban, ha IDE KATTINT), a halolaj tartalamű táplálékkiegészítők adagolása, de egyesek szerint a kókuszolaj, a beáztatott, cukrozatlan, előzőleg beáztatott kókuszcsipsz etetése is segít, de erről nincs saját tapasztalatom.

Visszatérve levelére: sajnos azt kell mondanom, hogy a szakirodalom nem ajánlja a bűzmirigyek vegyszeres kiírtását, mert a tájék idült, vagyis elhúzódó gyulladását eredményezheti (Karsai, Vörös: Állatorvosi belgyógyászat I. 92.o.)

Persze az is előfordulhat, hogy állatorvosának van saját pozitív tapasztalata a búzmirigy sorvasztásával és sikerrel végez ilyen beavatkozásokat már jó ideje, hiszen néha a gyakorlat és az elmélet nem teljesen fedi egymást! Nincs jobb tanácsom, mint hogy beszéljen vele erről.

Azt is meg kell említenem, hogy létezik olya műtét, melynek során sebészileg távolítják el a bűzmirigyeket, természetesen ilyen beavatkozást érdemes sebészetben járta, gyakorlott kollégára bízni, mert ennek is lehetnek szövődményei még a leggyakorlottabb sebésznél is.

Kitartást és józan döntést kívánok Önnek és állatorvosának ebben a nehéz helyzetben!

  Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
  Tel.: (06–1) 229–3865
  Fax: (06 1) 482-0086
  Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

  e-mail:
  [email protected]
  [email protected]

  Megközelíthető:
  33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
  47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
  vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

  Kisállatkozmetika:
  Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
  Lakner Petra: 06-20/959-5993