Etetés

2014.05.05.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Vettünk egy kis új-foundlandi babát, szuka 10 hetes. Nagyon sokan voltak az alomban. Játékos, jókedvű kutyus. A baj, hogy pici nagyon a súlya és aggódom. Most 5 kg. 2 oltást kapott idáig, 3-szor volt féregtelenítve az alomban és egyszer nálunk. A kérdésem, hogy etessem? Olvastam sok szakirodalmat. A normál súlya dupla ennyi kéne, hogy legyen, ennyi idős korban. Vettünk neki premium tápot, mellé csirke húst kap. De a tápot nem nagyon eszi. Tudom hogy az lenne a legjobb neki, de mivel pici, szeretném ha megerősödne és nem koplaltatnám 2 napot mire megenné állandóan? Vagy ezt kéne tennem? Mi lenne a helyes táplálás? Kálciumot kapjon mellé? A doktor írt neki, port. Csapott mokkáskanálnyit javasolt neki naponta. Tisztelettel várom válaszát! Köszönettel: P. Dávid

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kiskutyához és ahhoz is, hogy tájékozott gazdi kíván lenni.

A legjobb lenne azzal etetni, amit a tenyésztőnél kapott- remélhetőleg prémium, szuperprémium tápot, ami a fajta kifejlett méretének megfelelő, az ő esetében “large/giant breed, puppy” a kulcsszó. ezt szokták ráírni a csomagolásra. A helyes táplálásról bővebben olvashat ITT.

Bizony egy 10 hetes új-foundlandi kutya kölyöknek már nem nagyon megfelelő az 5 kg súly. Egy alomban, főleg, ha sok kiskutya születik, akkor mindig vannak kisebb, kissé lemaradt fejlődési kölykök, akiknek nem jut annyi anyatej, netán valamilyen egyéb, örökletes, vagy veleszületett baja van. Ha előtte kéri ki állatorvos véleményét, akkor gyanítom azt javasolták volna, hogy pénzt lehetőleg csak olyan kiskutyáért adjon, aki életerős, az alom legszebbike, de elaglábbis a középmezőnyben helyezkedik el.

Legelőször kellene egy alapos vizsgálat, hogy van-e valamilyen olyan betegsége, ami orvosi segítséget igényel és indokolja a kis testsúlyt.  Ha nincs, akkor folytatni kell a féreghajtást, ahogy elkezdték, és naponta akár 4-szer kínálnám meg olyan táppal, eleséggel, amit a tenyésztőnél is fogyasztott, fokozatosan hozzákeverve az újat, amit vett neki és semmiképpen nem koplaltatnék egy ksisúlyú fiatal kölyökkutyát! Sokszor segít, ha húslvesbe beáztatják a tápot, így ízletesebb, könnyebben lenyelhető lesz, sőt, a kölyökkutyák szeretik a konzerveket is, azzal is próbálkoznék.

Ha jó minőségű, fajtájának, méretének megfelelő tápot kap, akkor nem kell pótolni semmit, de ha házikoszton neveli, akkor indokolt lehet a kalcium kiegészítés.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993